Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Smitta av covid-19 på äldreboenden i Uppsala kommun

23 brukare på 5 vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun är konstaterat smittade av covid-19 per den 26 oktober. Närstående underrättas.

Handtvätt

Smittan av covid-19 hos totalt 23 brukare finns på Årstagården. Hasselparken, Myrbergska gården, Topelius och Svartbäcksgården som är en enhet för korttidsvård.

Anhöriga till de smittade får information.

– Det är djupt oroande att smittan tagit sig in på vård- och omsorgsboenden igen. Det visar att vi inte kan slappna av utan tvärtom måste fortsätta göra allt vi kan för att stoppa vidare smittspridning. Vi genomför nu åtgärder på berörda boenden för att förhindra ytterligare spridning och vi följer kontinuerligt smittläget för att kunna bedöma om fler åtgärder behöver sättas in, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

De brukare som testat positivt för covid-19 i Uppsala kommun får nu så kallad kohortvård. Det innebär att de hålls avskilda från andra personer och vårdas i sitt egna rum av personal som inte samtidigt arbetar med personer som inte bär på smitta. 

– Vi samarbetar med smittskyddsenheten på Region Uppsala kring fortsatt analys och smittspårning för att förhindra ytterligare smittspridning. Brukare kommer inte skrivas ut förrän negativt provresultat konstaterats för att ytterligare säkerställa att de inte bär på smitta av covid-19, säger Carina Juhlin, direktör på äldreförvaltningen.

De vård-och omsorgsboendena som har konstaterad smitta begränsar mottagandet av besök på de enheter där det finns smitta.