Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Riktlinjer för besök på äldreboenden i Uppsala kommun

Den 1 oktober upphör besöksförbudet på äldreboenden i Sverige. Det innebär att även Uppsala kommun kommer att tillåta besök. För att underlätta för verksamheten och säkerställa säkerheten kommer vissa krav att ställas i samband med besöken.

Covidhänder
Det är viktigt att hålla god handhygien vid besök på äldreboenden. Besökare uppmanas att sprita händerna både före och efter besöket.

Bedömningen att besöksförbudet på äldreboenden i Sverige upphör grundar sig på information från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Det råder nu låg smittspridning i samhället och kunskapen om viruset har ökat.

– Det är välkommet att besöksförbudet på våra äldreboenden nu hävs, det är många som längtat efter att få träffa sina nära och kära efter en lång tid ifrån varandra. Men vi behöver fortsatt vara försiktiga för att undvika att smittspridningen ökar igen, därför har vi tagit fram riktlinjer för hur besöken kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Jag har tillit till att både anhöriga och boenden tillsammans tar ansvar för att följa dessa riktlinjer, säger Caroline Hoffstedt (S), äldrenämndens ordförande. 

Besökare som känner minsta minsta symptom på förkylning såsom huvudvärk, halsont, feber eller snuva ska stanna hemma. 

Visir vid besök

För att undvika att många besök sker samtidigt har Uppsala kommun vidtagit en rad åtgärder. Bland annat önskar avdelningarna att anhöriga talar om vilken tid och vilken dag ett besök planeras. 

Besökare behöver även bära visir under vistelsen.

– Vi ser helst att du som besökare har på dig visiret under hela besöket, om det inte är möjligt så ta på dig visiret om du kommer närmare än 1,5 meter. Ta sedan med dig visiret hem så att du kan rengöra det och använda det vid nästa besök igen, säger Carina Juhlin, förvaltningsdirektör äldreförvaltningen.

Det kommer inte att vara tillåtet att vistas i de gemensamma lokalerna, besökare kommer att hänvisas direkt till anhöriges lägenhet.

Samma rutiner för besök på äldreboenden gäller i hela Uppsala kommun.

För mer information

Caroline Hoffstedt, Kommunalråd

Telefon: 018-7271351

E-post: caroline.hoffstedt@uppsala.se

Carina Juhlin, Förvaltningsdirektör Äldreförvaltningen

Telefon: 0187275176

E-post: carina.juhlin@uppsala.se

Karolina Schützer Nelander, Presskommunikatör

Telefon: 076 695 82 37

E-post: karolina.schutzer@uppsala.se