Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Restauranger minskade utsläpp med 30 procent

Genom att justera recept och klimatmärkta menyer har deltagare i projektet Klimatprofilering av restauranger löpande visat upp positiva klimatresultat. När projektet nu avslutas står det klart att alla medverkande restauranger minskat sina utsläpp från luncher – flera med över 30 procent.

En tallrik med potatis, sparris och rädisor.

- Det är fantastiskt vilket engagemang vi sett i köken som varit med i klimatprofileringen. Med ganska små medel går det att minska utsläppen från våra måltider. Genom att engagera och involvera eleverna på skolorna har vi också spridit kunskapen och gett dem möjlighet att göra aktiva val genom att välja maträtter med lägre klimatpåverkan. Vi har redan låga utsläpp, men naturligtvis arbetar vi vidare för att minska koldioxidutsläppen från måltiderna, säger Sandra Cuturic, områdeschef på Måltidsservice, Uppsala kommun.

Webbaserad utbildning om matens klimatpåverkan

Både offentliga och privata restauranger har varit med i projektet. Inom ramen för projektet har också en kostnadsfri webbaserad utbildning om matens klimatpåverkan tagits fram som är öppen för alla.

Läs mer om hur projektet gick till i praktiken och vilka restauranger som var med här: Klimatprofilering av restauranger