Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Rekordmånga nya företag i Uppsala

Samtidigt som många företagare går på knä i coronapandemins spår startas det rekordmånga nya företag i Uppsala. Cilla Franzén på Nyföretagarcentrum ser att det finns både möjligheter, behov att tänka om och tänka nytt.

Cilla Franzen

Cilla Franzén, verksamhetschef och rådgivare vid Nyföretagarcentrum i Uppsala.

Cilla Franzén är verksamhetschef och rådgivare sedan 13 år i Uppsala inom stiftelsen Nyföretagarcentrum. Hon sitter också i dess nationella styrelse. Coronavåren 2020 gäller helt nya förutsättningar för jobbet som företagsrådgivare – de tidigare täta, personliga mötena med potentiella och nyblivna företagare har blivit digitala, affärsplaner som såg självklara ut för några månader sedan måste göras om och småföretagare som inte har hunnit få volym på sin verksamhet missar bidrag som de större företagen får. Trots det har det startats rekordmånga nya företag i Uppsala första kvartalet 2020: 579 jämfört med 436 förra året.

Är hon förvånad?

– Nej, egentligen inte. Det är lite eftersläpning. Har du jobbat länge med att få igång ett företag så släpper du inte. Men vi blev tagna på sängen av coronakrisen allihop, många har inte hunnit fundera, säger Cilla.

– I Uppsala såg vi inte någon förändring januari till april. Sedan slog det plötsligt tvärstopp med rådgivningar och besök. I övriga landet tog det stopp tidigare.

Hög andel innovationsföretag

Cilla tror att skillnaden delvis beror på den höga andelen högutbildade i Uppsala. Nyföretagande här handlar i högre utsträckning om innovationer och konsulttjänster än i övriga 200 kommuner där stiftelsen har kontor. Fyra av tio klienter är utlandsfödda och många har kommit till Uppsala för att studera.

– Merparten av de som kommer till oss har universitetsutbildning, många på hög nivå. Du behöver bara åka till Norduppland så möts du av en helt annan typ av företag, där är fler företagare inom infrastruktur, hantverk, driver bilverkstäder, gårdsbutiker ...

Nyföretagarcentrum stöttar företagare i alla olika branscher, normalt från två år före start till tre år efter start. Under coronapandemin har centret öppnat för mer rådgivning under parollen "Vänd motgång till framgång", även riktad till dem som egentligen inte längre är nyföretagare. Mycket handlar om att hitta rätt affärsmodell. Kanske ställa om till en helt annan modell än den företagaren initialt hade tänkt sig.

– Ta taxirörelsen till exempel, där många vänder sig till nya målgrupper. Eller restaurangägare som går över till catering och hemleveranser. Har du ett företag gäller det att övervintra, säger hon.

Kriser kan bidra till nystarter

Under 2019 bidrog Nyföretagarcentrum till att 134 företag startade i Uppsala.

– Vi har öppet för alla. Det kostar inget att komma till oss. Du behöver bara ha tänkt en tanke, en idé. Många är rädda, vet inte om de törs. Ibland i Uppsala känner man att man måste ha en innovation för att få gå och få hjälp.

Cilla tror att korttidspermitteringarna under våren har påverkat nyföretagandet.

– Om du är korttidspermitterad vet du kanske inte om det företag som du jobbat i överlever. Plus att nu har du tid att tänka till. Samtidigt erbjuder många arbetsgivare de anställda att få hyra in sig i kontoret om de startar eget företag. Då slipper arbetsgivaren ha ansvar för anställda, men de kan ändå jobba tillsammans. Såna lösningar pratar vi om oavsett corona.

Många skjuter fram företagsstarten

Liksom hennes kollegor är Cilla egenföretagare med bred erfarenhet, det är en del av Nyföretagarcentrums koncept – rådgivning från företagare till företetagare. Hon har jobbat inom kollektivtrafiken, Uppsala Universitet, regionen, haft styrelseuppdrag, är organisationskonsult och affärsutvecklare. Coronapandemin och den påskyndade digitaliseringen till trots, arbetsprocessen är detsamma.

– De som kommer till oss är personer med framtidstro eller som är helt inne i sin egen bubbla. Vi tittar på deras affärsidé, personen, vad de kan om företagande, timing ... Nu under coronapandemin skjuter många fram starten, för att vara beredda när det vänder.

Cilla är lite förvånad över att en del klienter fortfarande vill starta restaurang, trots branschens svårigheter.

– Det är samma sak där, om de väntar och förbereder kan det bli bra, men det är kanske inte läge att starta i morgon.

Många ställer om och hittar nya lösningar

Däremot har hon nyss avrått en klient från att starta klädbutik. Men Cilla ser ändå hoppfullt på framtiden, att företagandet inte kommer att minska, tvärt om.

– Vi kommer aldrig att komma tillbaks till hur det var. Vissa saker kommer att försvinna, men många ställer om och hittar nya lösningar. Digitaliseringen, att vi har lärt oss att vi kan sitta hemma och jobba, vi kommer att satsa på idéer som anpassas till det nya.

– Jag hoppas på nytt stödpaket som riktar sig till nyföretagare som ännu inte har lyckats samla ihop 250 000 kronor i omsättning förra året. Vi måste ta hand om alla som har blivit nyföretagare, det är inom småföretagandet som det skapas jobb.

Uppsala kommun bidrar till Nyföretagarcentrums verksamhet, men minst hälften av stiftelsens finansiering kommer från det privata lokala näringslivet samt projektmedel.

Kontakta Nyföretagarcentrum Uppsala