Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Räddningstjänst från hela Sverige samlas i Uppsala

På tisdag kommer brandmän och brandbefäl från hela Sverige till Uppsala för att lära av varandra under träffen Skadeplats 2019. Dessutom kommer den franska räddningstjänsten för att prata om de senaste metoderna kring bekämpning av skogsbränder.

Räddningstjänst från hela Sverige samlas i Uppsala

Den stora konferensen inleds på tisdag 24 september och pågår fram till och med torsdag 26 september. Syftet är att all typ av räddningspersonal som jobbar på plats på olyckor ska lära av varandra.

Efter två dagars föreläsningar och mer teoretiska pass flyttar hela konferensen ut till brandförsvarets övningsfält Viktoria och ny spännande teknik demonstreras tillsammans med praktiska övningar. 

– Det här ger möjlighet till nya nätverk där vi kan utvecklas tillsammans. I förlängningen hoppas vi naturligtvis att vi får effektivare insatser och att vi blir ännu bättre på att genomföra vår räddningstjänst, säger Fredrik Sedvall.

Den nya teknik som ska visas kommer bland annat från Frankrike och Tyskland. Ett franskt företag kommer att visa en övningsanläggning där man tillåts elda mindre träpallar än i traditionella anläggningar samtidigt som den fångar upp och renar brandröken som kommer ut.

Det tyska företaget kommer att visa en anläggning där brandpersonal kan ta hand om sin kontaminerade utrustning på ett arbetsmiljövänligt sätt. Även den franska räddningstjänsten, som har lång erfarenhet av taktik vid mark- och skogsbrandsbekämpning, kommer och delger sina erfarenheter och metoder.  

-Naturligtvis är det roligt att vi i år har fått europeiskt prägel på konferensen, men vi har ju även väldigt många svenska räddningstjänster och företag som är med och bidrar med både erfarenheter och ny teknik. För att nämna några så kommer en räddningstjänst att förevisa hur vi kan samla upp släckvatten efter en brand och ett företag kommer att ha en work-shop i dörrforcering, säger Fredrik Sedvall.

Förutom Uppsala brandförsvar är Brandskyddsföreningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och föreningen Sveriges Brandbefäl med och arrangerar konferensen som går under namnet Skadeplats 2019.