Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Promenader ger bra värden för deltagarna på daglig verksamhet

När daglig verksamhet på Knivstagatan ställde om på grund av coronan och började med dagliga promenader upptäckte både deltagare och personal många goda hälsoeffekter. Därför fortsätter de att motionera tillsammans.

Tre kvinnor står på behörigt avstånd från varandra och tittar in i kamneran.
Ewa Rundkvist, Mona Lagvik och Veronica Wallin mår bra av promenaderna i dagliga verksamheten.

 Verksamhetschefen Mona Lagvik är särskilt intresserad av friskvård. Hon vet sedan länge att motion, rutiner och sund kost kan ge många positiva effekter. Den dagliga verksamheten där hon är chef hade redan börjat besöka gymmet intill när coronan satte stopp för det. De ställde snabbt om verksamheten och började med längre dagliga promenader, fem till tio kilometer långa. De besökte också allaktivitetshuset Allis och provade olika sätt att röra sig på där, innan de skärpta restriktionerna kom i oktober.

Räknar steg och tävlar

Några arbetshandledare och deltagare räknar steg och tävlar lättsamt mot varandra genom att skriva upp resultaten i det gemensamma köket på den dagliga verksamheten på Knivstagatan. Ibland går de i snitt 10 000 steg på en dag, andra gånger så mycket som 20 000.

– Extra kul är det när en deltagare vinner mot en av oss i personalen, säger arbetshandledaren Ewa Rundkvist.

Många av deltagarna arbetar hemifrån sedan i våras, men alla klarar inte det. För att bryta isoleringen för de personer som stannar hemma schemaläggs träffar med promenader för alla deltagare.

– Oftast är vi ett helt gäng som promenerar på säkert avstånd. Det håller i sig sedan våren och sommaren, säger Mona Lagvik.

Spontana samtal

På de pedagogiska promenaderna går de två och två eller i en större grupp. Att gå bredvid varandra och inte mötas ansikte mot ansikte gör att flera pratar mer. Många som annars är tysta pratar spontant. Promenaderna öppnar dem. Och det stärker gruppen. Alla tar hand om varandra.

– Jag är översocial och vill inte arbeta hemifrån, säger Veronica Wallin på Radio Fyris.

Hon hatade tidigare att promenera, men har nu märkt att det gör gott och att hon har fått bättre flås. Tack vare promenaderna och en mer sund kost har hon kunnat ta bort ett par mediciner, bland annat diabetesmedicinen.

– Det kan fortfarande vara segt att komma iväg och träna, men jag gör det nu. Jag går även ut och går på helgerna – och är lite gladare.

Hon har två nya pärmar till sin hjälp, en där hon samlar recept på nyttig mat och en med sina individuella träningspass.

– Flera tyckte att det var jobbigt att träna i början, säger Ewa Rundkvist.

Nu går det lättare

– Vi ser bara vinster. Motion ger tydligt goda resultat för de flesta. Vi fortsätter därför att promenera flera gånger per vecka och när det går börjar vi träna på gym igen. Friskvård är en självklar del nu i vår verksamhet, säger Mona Lagvik.