Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

PRESSINBJUDAN: Invigning av nya flödesmätaren i Fyrisån

Möjligheten att fastställa vattenflödena i Fyrisån är en viktig del av kommunens beredskap för översvämningar. Mätningar av vattennivåerna i Fyrisån har gjorts regelbundet sedan 1876 och nu invigs en helt ny mätstation vid Islandsfallet, som ska mäta både vattennivån och vattenkvalitet. Vid invigningen berättar representanter för Uppsala kommun om mät- och forskningsplatsen mätningarna, beredskap, vatten- och klimatfrågor.

Medverkar vid invigningen gör bland andra landshövding Göran Enander och Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Tidigare har Uppsala universitetet haft huvudmannaskapet för mätningen, men det övergår nu till Uppsala kommun.

Program

 • 14.00–14.30 Invigningstal utanför Pumphuset följt av skål med smaksatt vatten.
 • 14.30–15.30 Korta föredrag i föreläsningssalen om Fyrisån och dess betydelse, flödesmätarens funktion och aktiviteter vi jobbar med idag som översvämningsproblematik, hantering av dagvatten, mm.
 • 15:30-16:00 Visning av mätningarna på storbild.

 • Datum lördag 8 september
  Tid 14.00-16.00
  Plats Islandsfallet

  För mer information

  Maria Hasselgren, pressansvarig
  Telefon: 018-727 65 27
  E-post: maria.hasselgren@uppsala.se