Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Pilotprojekt hjälper ensamkommande barn bearbeta trauma

Uppsala kommun är en av de drivande aktörerna i ett pilotprojekt som ska lära ensamkommande barn att hantera posttraumatisk stress.

Elva kommunanställda, som arbetar med ensamkommande barn och ungdomar i Uppsala på boenden och skolor, har just avslutat en utbildning som lär ut hantering av posttraumatisk stress. Programmet är väl beprövat, men målgruppen ensamkommande barn är ny. Uppsala kommun är med när det för första gången testas i Sverige.

– Många ensamkommande barn som kommer till Uppsala har upplevt svåra trauman. Vi är med i projektet eftersom vi vet att tidiga insatser till barn och ungdomar med posttraumatisk stress ger ökad livskvalitet och minskar risken för kroniska besvär, säger Ingrid Burman (V), ordförande i socialnämnden.

Modellen hjälper barn att utveckla färdigheter och tekniker för att hantera psykologiska effekter av trauman. Programmet har sin grund inom kognitiv beteendeterapi och har använts framgångsrikt i i samband med naturkatastrofer och i krigsdrabbade områden.

– Nu inför vi den i Uppsala för personal som möter asylsökande och nyetablerade barn och ungdomar. Tack vare modellen kan barnen och ungdomarna hitta strategier för att klara sin vardag. Att öka ungdomarnas förmåga att hantera stress efter svåra upplevelser gör att de kan ägna sin energi åt att skapa sig en framtid i Sverige, säger Johan Eikman som är strateg med inriktning på ensamkommande barn.

Ungdomarna som är med i pilotprojektet kommer att ge återkoppling på hur de har upplevt genomförandet. Deras åsikter blir en del i underlaget som avgör hur projektet ska fortsätta i Uppsala och om det ska spridas regionalt.

Mer information

Ingrid Burman (V), ordförande i socialnämnden
Telefon: 070-343 95 87

Johan Eikman, strateg med inriktning ensamkommande barn, socialförvaltningen
Telefon: 018-727 86 49

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 073-423 56 28