Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Parkeringsregleringar införs i Fålhagen och Höganäs

Den 19 mars inför kommunen nya parkeringsregleringar i Fålhagen och Höganäs. Parkeringsförbudsområde skapas i stadsdelarna, vilket innebär att det endast går att parkera där det är tydligt angivet att det är tillåtet. Samtidigt införs parkeringsavgifter i den del av Fålhagen som idag är oreglerad. De som bor i området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen och kan då parkera billigare än besökande.

Nya avgifter och parkeringsförbudsområde införs i Fålhagen och Höganäs den 19 mars. Ill: Uppsala kommun

Idag går det att parkera gratis på flera av gatorna i Fålhagen och Höganäs. Det har lett till att många parkerar där för att promenera in till sin arbetsplats i centrala Uppsala, vilket gjort det svårt för boende att hitta parkering. Införandet av avgifter och parkeringsförbudsområde ska göra det lättare för boende och deras besökare att hitta en ledig parkeringsplats.

– De nya parkeringsreglerna kommer göra det enklare för boende och deras besökare att hitta parkeringsplatser. Framkomligheten på trånga gator kommer också bli bättre då vi styr parkeringen till de platser där det finns utrymme, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Parkeringsförbudsområde innebär även att risken minskar för att ut- och tillfarter till bostäder blockeras, vilket är bra både för boende och för säkerheten i och med att utryckningsfordon lättare tar sig fram.

Den del av Fålhagen som får parkeringsavgifter tillhör parkeringsområde D och E. Avgifter som kommer att gälla i denna del av Fålhagen är:

Måndag–lördag 8.00–18.00 18.00–24.00
Område D 10 kronor/timme 5 kronor/timme
Område E 5 kronor/timme 5 kronor/timme

Söndagar och helgdagar är parkeringen avgiftsfri.

Parkeringsförbudsområden finns på många platser i Sverige och i Uppsala finns det redan i till exempel Kvarngärdet, Gränby, Valsätra, Flogsta, Gottsunda, Eriksberg och Gamla Uppsala och fungerar bra.

Boendeparkeringstillståndet är gratis och det kostar sedan antingen 20 kronor dygnet eller 400 kronor i månaden att parkera. Har man boendeparkeringstillstånd kan man betala parkeringen med faktura i stället för med kort, sms eller i en app.

För mer information

Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Telefon: 070-420 05 60
E-post: johan.lundqvist@pol.uppsala.se

Michael Eriksson, avdelningschef gata, park, natur
E-post: michael.eriksson@uppsala.se

Presskontakt:
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27