Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Omval till gymnasiet 29 april–15 maj

Nu har eleverna som sökt gymnasiet till hösten fått sina preliminära antagningsbesked. De som ångrar sitt gymnasieval kan välja igen 29 april–15 maj.

Dotter och pappa pratar

Antagningsbeskeden är preliminära eftersom de utgår från höstterminens betyg och de garanterar därmed inte någon plats.

Elever som enligt de preliminära antagningsbeskeden inte har kommit in på programmet eller skolan som de helst vill gå på kan välja igen. Detsamma gäller för elever som ångrar sitt val. I så fall ska de prata med studie- och yrkesvägledaren på sin skola. Omvalsperioden pågår 29 april–15 maj.

Sabina Bergström är studie- och yrkesvägledare. Hon brukar uppmana eleverna att utgå från sina styrkor och intressen och göra ett val som passar dem just nu.

– För dig som elev kan gymnasievalet betyda tre spännande och utvecklande år där du går med andra som har liknande intresse och mål. Därför är det viktigt att det är ditt val och ingen annans. Välj inte bara som kompisarna för att du själv är osäker. Tänk en vända till i stället och ta reda på mer information om olika program. Vissa skolor har öppet hus nu i maj. Och sök flera alternativ. Det kan ibland vara svårt att komma in på förstahandsvalet, säger Sabina Bergström.

Läs mer om Uppsalas gymnasieutbildningar och skolor. På den sidan finns även information om ansökan, antagning och tidplan

På Skolverkets webbplats finns filmer som beskriver varje gymnasieprogram.