Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

O-Ringen Uppsala flyttas fram till 2021

Världens största orienteringstävling, O-Ringen, planerad att ta plats i Uppsala i sommar, flyttas fram till 2021. Beslutet grundar sig i förbudet mot större sammankomster för att minska smittspridningen av coronaviruset och för att värna om deltagare, funktionärer och medarbetare.

Man springer i skogen under O-Ringens orienteringstävling

15 april kom beskedet från arrangören O-Ringen AB, Svenska Orienteringsförbundet och värdkommunen Uppsala kommun att tävlingen flyttas fram till 25-31 juli 2021, med anledningen av coronapandemin. Tävlingen, med cirka 20 000 beräknade deltagare, var planerad att genomföras i juli i år och förberedelserna har pågått i närmare fyra år.

– Väldigt tråkigt att det inte blir något O-Ringen i sommar. Samtidigt är det oerhört glädjande att vi hittat en lösning som gör att vi kan arrangera tävlingen i Uppsala 2021, säger Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson.

– Jag vill understryka hur tacksam jag är för all den förståelse vi möter i pågående coronakris. Läget är just nu mycket tufft för de flesta arrangörer. Lyckligtvis upplever vi ett stort engagemang och en avgörande välvilja från såväl deltagare, partner som arrangörer. Det är fantastiskt att se hur alla är beredda att ta sitt ansvar för att O-Ringen, svensk orienterings flaggskepp, ska kunna segla vidare.

Kommunstyrelsen i Uppsala beslutade 15 april att möjliggöra en flytt av evenemanget till nästa sommar.

– Vi är glada att ha hittat en lösning där vi kan flytta fram evenemanget, inte ställa in. Det är ett svårt beslut att ta, men i rådande läge måste vi sätta hälsan först, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett evenemang som O-Ringen genererar en turistekonomisk intäkt med cirka 120 miljoner kronor.

– Förutom idrottsglädjen det innebär att få hit världens största orienteringstävling är evenemang i denna storlek otroligt viktiga för vårt lokala näringsliv. Vi ser därför mycket fram emot att få välkomna de 20 000 nationella och internationella deltagarna med familjer sommaren 2021, avslutar Erik Pelling.

Läs mer om O-Ringen på deras webbplats .

Samlad information om hur Uppsala kommun påverkas av och arbetar med coronapandemin hittar du på www.uppsala.se/covid-19.