Pressmeddelande

Nytt stöd till landsbygden i Uppsala

Tillväxtverket förlänger sitt stöd till landsbygdsutvecklingen i Uppsala kommun. Stödet innebär att kommunen med mer kraft kan driva verksamheten vidare och öppna nya servicepunkter under 2020.

Nytt stöd till landsbygden i Uppsala

- Servicepunkterna är en viktig del i vårt arbete för att bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Arbetet har varit uppskattat av de boende i bygderna och jag ser fram emot att vi nu kommer kunna öppna fler servicepunkter, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Kommunen har sedan tidigare fått ett projektstöd av Tillväxtverket på cirka 3,5 miljoner kronor för att förbättra servicen på landsbygderna genom att etablera servicepunkter. Kommunen medfinansierar med cirka 900 000 kronor i projektet.

Under 2020 planerar kommunen att lägga grunden för ett antal nya servicepunkter, bland annat i Järlåsa och Vänge, utöver de fyra som redan finns i Oxsätra, Knutby, Vattholma och Tuna. Ett mål är att servicepunkterna ska leda till en ny samverkansform mellan offentlig och privat sektor som främjar tillgängligheten till kommersiell service för företag och medborgare i serviceglesa områden.

Stödet från landsbygdsprogrammet 2014-2020 finansieras delvis av pengar från den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.