Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Nytt lärcentrum i Gottsunda ska erbjuda vuxenutbildning

Uppsala kommun ska öppna Lärcentrum i Gottsunda. Här kan invånare fortbilda sig, få behörighet till högre studier och utbilda sig inom bristyrken. Vuxenutbildningen bidrar till minskad arbetslöshet och ökad integration.

I Gottsunda kommer det att finnas möjlighet att studera på någon av vuxenutbildningens kurser. Foto: Johan Alp

På Lärcentrum Gottsunda kommer det att finnas möjlighet att studera på någon av vuxenutbildningens kurser, främst genom lärarledd undervisning. Det blir även mer flexibel undervisning där eleverna kan studera på egen hand i olika lärmiljöer. Ambitionen är att öppna redan i januari 2019.

– Vi ska pressa ned arbetslösheten och snabba på integrationen. Uppsalas växande företag och välfärd är i stort behov av arbetskraft med rätt kompetens. Samtidigt har vi många arbetslösa i Gottsunda som vill jobba men saknar den utbildning som behövs. Med satsningen på Lärcentrum Gottsunda kommer rätt jobbinsatser att finnas på rätt plats. Det blir ett lyft både för stadsdelen och för hela Uppsala, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Omkring 250 personer ryms i de nya moderna lokalerna, belägna högst upp i Gottsunda Centrum. Flera kan dock besöka Lärcentrum Gottsunda dagligen, då det ska hålla öppet både på dag- och kvällstid.

– Jag är väldigt glad att Lärcentrum nu etableras i Gottsunda Centrum. Jag tror att verksamheten passar mycket bra i den miljö som redan finns i Gottsunda Centrum med butiker, restauranger, kulturhus och service av olika slag, säger Bedo Kaplan (S), styrelseordförande i Uppsala Kommuns Fastighets AB.

De nya lokalerna i Gottsunda ska innehålla många olika delar. Där kan besökarna möta lärare, studie- och yrkesvägledare, jobbcoacher, handläggare på arbetsförmedlingen och Försäkringskassans personal. I den öppna delen av Lärcentrum kan elever studera på egen hand, få lärarledd undervisning, arbeta med grupparbeten och göra tentamensprov.

I vuxenutbildningens lokaler erbjuds olika kurser på dag- och kvällstid. Flexibla arbetsplatser för kommunanställda finns också. Dessutom rymmer lokalerna konferensrum som går att hyra.

En rektor som också är platschef för Lärcentrum Gottsunda ska tillsättas.

Uppsala kommun presenterade i början av 2018 en handlingsplan för hur området Gottsunda/Valsätra ska bli en tryggare plats. Vuxenutbildning är en av punkterna. Några andra exempel är att femtio personer boende i Gottsunda/Valsätra har fått jobb via extratjänster, kommunala ordningsvakter har satts in och kommunens satsning på sommarjobb riktar sig i år särskilt till ungdomar som bor i Gottsunda/Valsätra.

Flera bilder på Lärcentrum Gottsunda finns på www.uppsalafastighets.se/kontakt/press/ www.uppsalafastighets.se/kontakt/press/

För mer information

Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 073-079 86 05
E-post: ulrik.warnsberg@pol.uppsala.se

Lena Winterbom, direktör på arbetsmarknadsförvaltningen
Telefon: 018-727 86 19
E-post: lena.winterbom@uppsala.se

Bedo Kaplan, (S), styrelseordförande i Uppsala kommuns Fastighet AB
Telefon: 018-40 00 20

Anders B Lundh, vd i Uppsala kommuns Fastighet AB
Telefon: 072-254 34 33

Presskontakt
Ulrika Borg, pressamordnare
Telefon: 072-468 64 95