Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Nytt konstverk av Alvaro Campo om hur vi upplever och förstår tid

Konstnären Alvaro Campo har skapat en platsspecifik installation på borggården som handlar om väderfenomen, tidens cykler och förundran inför naturen. Invigning sker fredag 26 juni med livesändning på facebook.

Alvaro Campo, 16:00 CET – platsspecifikt verk i samarbete med Eric Stempels där åtta automatiserade regnbågar och blommors utveckling fungerar som en egen klocka.

Alvaro Campo, 16:00 CET – platsspecifikt verk i samarbete med Eric Stempels.

– Utställningen ställer frågor hur vi upplever och förstår tid och hastighet, både utifrån den situation vi är i just nu, men också frågan om varför det är så svårt att ställa om mot en klimatneutral framtid, säger Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent Uppsala konstmuseum.

Åtta pallkragar bevattnas varje eftermiddag och när solen står i en specifik vinkel uppstår en dimridå av regnbågseffekter. Verket fungerar som en egen klocka som utvecklar sig och förändras under sommaren. Utställningen med titeln "The Measure of Change" fortsätter in på museet där konstverk i olika media öppnas för betraktaren. Med matematiska beräkningar, astronomi och optiska observationer länkas det till tidiga vetenskapsmän som 1600-talsfilosofen Renée Descartes.

– Det jag vill komma åt, oavsett om det är genom foto, skulpturala arrangemang eller att bara peka på något som fångar blicken, är att skapa ett skifte i betraktarens sätt att uppleva sin omgivning och sig själv i bästa fall. Jag är intresserad av perception och vilken roll den spelar i formandet av det vi på ett individuellt och ett kollektivt plan kallar verklighet, säger Alvaro Campo, konstnär.

Konstnären Alvaro Campos arbete grundar sig i vardagsnära perception och ett registrerande av ljusets skiftningar, skuggor, årstider och väderfenomen. Skolad i fotografi på ICP i New York är han en av de konstnärer som tagit med sig de fotografiska arbetsmetoderna och frågeställningar, men till stor del lämnat den tvådimensionella ytan.

Uppsala konstmuseum vill på detta sätt skapa konstupplevelser för att reflektera kring tid under pågående pandemi utan att öka smittspridning.

Alvaro Campo har även som en del i projektet filmat fyra intervjuer med forskare, i samarbete med Uppsala konstmuseum och Gustavianum, Uppsalas universitetsmuseum som kommer att finnas i utställningen.

Invigning fredag 26/6 kl.16:00 med livesänding från museets facebooksida. 

För mer information