Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Nya regler för restauranger, kaféer och andra serveringar

Uppsala kommun fortsätter att kontrollera trängsel på serveringsställen under sommaren. Nu finns riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som ställer krav på restauranger, barer och kaféer. Besökare bör kunna hålla minst en meters avstånd mellan olika sällskap.

Två gäster äter lunch vid ett cafébord

Den första juli började en lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen att gälla. Lagen innebär bland annat att kommunen tar över hela ansvaret för tillsynen av trängsel på restauranger och kaféer.

Folkhälsomyndigheten har nu kommit med nya föreskrifter i vilka det ställs krav på företagen att minska risken för smittspridning i lokalerna. Bord och stolar bör vara placerade så att olika sällskap kan hålla minst en meters avstånd till varandra istället för en armlängd som är det avstånd som tillämpats tidigare. Avståndet gäller även rygg mot rygg.

– De flesta restauranger i kommunen är bra på att följa reglerna. Nu kommer nya tydligare krav. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa företagen att fortsätta göra rätt, säger Klara Ellström (MP), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Föreskriften anger också att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk. Alla serveringsställen ska också erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit.

Utökade befogenheter stoppar trängsel

Kommunen kommer nu följa upp att Uppsalas serveringsställen tar till sig de nya reglerna och miljöförvaltningens inspektörer fortsätter att genomföra tillsynsbesök under sommaren. Från den första juli har kommunen rätt att tillfälligt stänga restauranger helt eller delvis vid trängsel.
– Det är bra att de nya föreskrifterna ger oss tydligare regler om vilka smittskyddsåtgärder som ska vidtas på serveringsställen. Med den nya tillfälliga lagen har ju kommunen också möjlighet att snabbt kräva åtgärder och stänga ställen som inte följer föreskrifterna, säger, Patrik Brodd, avdelningschef för hälsoskydd på miljöförvaltningen.

Inga avgifter för tillsyn

Kommunens arbete med trängsel och andra smittskyddsåtgärder på serveringsställen är inte avgiftsfinansierad utan ska finansieras via ett riktat statsbidrag som utbetalas till varje kommun utifrån en fördelningsnyckel.

Allmänna råd om avstånd på serveringar uppsala.se/hall-avstand-pa-restaurangen

För mer information