Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Tyck till om nya namn

Nu kan du lämna synpunkter på nya namnförslag för bland annat en ny väg fram till Tullgarnsbron och en park i Luthagen.

Karta med namn i anslutning till Tullgarnsbron

Karta över aktuellt område vid Tullgarnsbron

Förutom dessa kan du också lämna synpunkter på namnförslag för

• vägar i Fullerö
• två kvarter, en gata och en park i kvarteret seminariet
• ett torg/plats vid Råbyvägen.

Lämna dina synpunkter senast 15 juli.

Läs mer om förslagen och lämna dina synpunkter

Namn på vägar i anslutning till Tullgarnsbron

Den nya detaljplanen för Tullgarnsbron har nått granskning. I detaljplanen anges att en ny väg ska byggas mellan brons västra fäste och Sjukhusvägen. Ulleråkersvägen kommer delvis att byggas om till gång- och cykelväg och därmed delas nuvarande vägen av. Den södra delen av vägen blir gång- och cykelväg och den norra delen leder all trafik till och från den blivande Tullgarnsbron.

Den nya vägen mellan Tullgarnsbron och Sjukhusvägen föreslås få namnet Slevens väg. Den södra delen av Ulleråkersvägen blir gång- och cykelväg och föreslås få namnet Ulleråkersbanan.

Sven Otto "Sleven" Säfwenberg

Sven Otto "Sleven" Säfwenberg var en svensk bandymålvakt och ishockeyspelare född i Uppsala. Han vann 7 SM-guld i bandy och var del av det landslag som vann EM-guld i ishockey 1921. 1933 vann Säfwenberg Bragdguldet, som hittills enda bandyspelare.

Läs mer om Tullgarnsbron på bygg.uppsala.se

Namn på park i Luthagen

Parken som omges av Börjegatan, Geijersgatan, Wallingatan, Vindhemsgatan och Luthagsesplanaden heter officiellt Luthagsplan men kallas i folkmun för Vindhemsparken. I samband med en pågående upprustning av parken där medborgare uppmanats att skicka in synpunkter har namnet uppmärksammats. Kommunen har fått in medborgarförslag om att ändra namnet till Vindhemsparken, därför föreslår nu namngivningsnämnden att namnet ändras.

Bakgrund

Parkområdet fick namnet Luthagsplan 1937. Idag är området för parken större än då namnet Luthagsplan beslutades. Området planerades först som torg och hade då namnet Luthags Torget eller Luthags torg från 1880-talets slut.