Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Två nya servicepunkter

Nu har Uppsala kommun två nya servicepunkter - i Skyttorp och Järlåsa. Servicepunkterna är en del i kommunens långsiktiga satsning för en levande landsbygd.

Servicepunkten i Skyttorp
Bröderna Christoffer och Alexander Nordling driver Handlar'n i Järlåsa som numera även rymmer en servicepunkt. Foto: Jim Elfström

Sedan 2018 har Uppsala kommun initierat servicepunkter i flera orter på landsbygden, för både kommersiell och offentlig service. Med de två nya servicepunkterna i Skyttorp och Järlåsa finns det nu sju servicepunkter i kommunen.

Servicepunkten i Järlåsa huserar i livsmedelsbutiken Handlar’n som drivs av bröderna Christoffer och Alexander Nordling.

- Vi har enbart fått positiva och hoppfulla reaktioner på servicepunkten. Jag hoppas att den ska ge människor de enkla möjligheterna som vissa faktiskt saknar hemma, säger Christoffer.

Servicepunkterna drivs i samverkan mellan kommunen, lokala företag och föreningar för bygdens utveckling. Fokus är kommersiell service i form av exempelvis dagligvaror, post, apotek, betaltjänster och drivmedel. Vilken service som behövs varierar mellan bygderna. Det handlar också om att skapa nya mötesplatser. Uppsala kommun stöttar verksamheten både finansiellt och administrativt.

- Med samlad service förbättrar vi tillsammans med näringsidkarna förutsättningarna för att bo och verka på landsbygden. Servicepunkterna är ett led i arbetet med att göra Uppsala till Sveriges bästa landsbygdskommun, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen planerar att öppna servicepunkter på ytterligare två orter under hösten.

 

Läs mer om servicepunkter och Uppsala kommuns landsbygdsprogram