Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Nu byggs andra etappen av populära strandpromenaden i Vårdsätra

I våras invigdes den första etappen av den tillgänglighetsanpassade strandpromenaden i Vårdsätra. Promenaden, som gör det möjligt för allmänheten att promenera längs Vårdsätraviken, har blivit populär. Nu byggs den andra etappen som ska vara klar och invigas i juni 2017.

Strandpromenadens första etapp invigdes i juni och med den nya sträckningen blir promenaden ytterligare en kilometer lång. Promenaden blir nu drygt två kilometer lång. Promenaden följer det som tros ha varit Carl von Linnés Gottsundavandring, som hade sin utgångspunkt vid Uppsala slott och sträckte sig via Hågaåns dalgång och Norby till Vårdsätra gård.

– Eftersom strandpromenaden är tillgänglighetsanpassad så långt som de naturliga förutsättningarna medger, får fler möjlighet till en fantastiskt fin naturupplevelse, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Strandområdet omfattas av strandskyddet och kommunen har därför behövt ansöka om dispens från miljö- och hälsoskyddsnämnden. Dispensen beviljades i september med motiveringen att den föreslagna promenaden inte försämrar livsvillkoren för djur och växter, och att åtgärderna ger allmänheten tillgång till rekreationsområden som idag upplevs som privatiserade.

I och med att överklagandetiden gått ut, kunde skapandet av den nya sträckningen ta sin början den 14 november.

– Vi vet att den första etappen har blivit populär. Det har kommit många positiva reaktioner och även förslag på förbättringar, berättar Kristina Sandberg, projektledare.

Förhoppningen är att kommunen på sikt kan skapa en tillgänglighetsanpassad promenadväg hela vägen genom Hågadalen.

– Självklart ska allmänheten ha tillgång till allmän mark – vi har en skyldighet att ge alla en möjlighet att ta del av den vackra natur som vår kommun har att erbjuda, säger Johan Lundqvist.

Budget för hela projektet är 5 miljoner kronor.

För mer information

Johan Lundqvist, ordförande i gatu- samhällsmiljönämnden
Telefon: 070-420 05 60
E-post: johan.lundqvist@pol.uppsala.se

Kristina Sandberg, projektledare
Telefon: 018- 727 40 05
E-post: kristina.sandberg@uppsala.se

Presskontakt:
Maria Hasselgren, PR-strateg
Telefon: 018- 727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se