Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Musik-, dans- och dj-hörna när Lina Sandells park i Gottsunda rustas upp

Aktivitetsyta med utmanande lek för stora och små, grillhörnor, dans- och dj-hörna. Det är några av de önskemål som Gottsundaborna förde fram när Uppsala kommun samlade in synpunkter på hur Lina Sandells park kan förbättras när den totalrenoveras för att bli en mötesplats för alla åldrar. Ett färdigt förslag med skisser har nu tagits fram av kommunen.

Lina Sandells park i Gottsunda ligger centralt mittemot Bandstolsvägen med en egen skogskulle. Parken ska rustas upp med målet att flera ska hitta aktiviteter som passar dem i parken. För att parken ska bli så attraktiv som möjligt bjöd kommunen in Gottsundabor till medborgardialog kring utformningen av parken. I första hand har man vänt sig till särskilt utvalda grupper, bland dem elever vid Gottsundaskolan, barn på Berwalds förskola och unga tjejer från en fritidsgård i området.

– Vårt mål är att skapa en park som används av alla åldrar och av både tjejer och killar. Vi vet av erfarenhet att killar använder aktivitetsplatser i större utsträckning än tjejer. Därför har vi fokuserat extra på tjejer i dialogerna så att vi skapar möjlighet för aktiviteter som de vill ha, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Skogen behåller sin karaktär men blir mer intressant när den utrustas med bland annat belyst träspång, tubrutschkana, kojor och träskulpturer. Aktivitetsytan har utformats för utmanande lek och för att träna både styrka och balans oavsett ålder. All utrustning ska kunna användas av flera personer samtidigt medan de som hellre vill vila eller hänga kan göra det i någon av vilstolarna eller i hängmattan.

I dj-båset ska man kunna lägga sin mobil och under dagtid spela egen musik i de inbyggda högtalarna. Man kan också scratcha och spela in musikslingor. Framför båset finns ett golv som man kan dansa och uppträda på. Sittmöblerna på var sida inbjuder till häng.

– Det är första gången som vi bygger något liknande i en av våra parker, och det är på uttryckligt önskemål av ungdomarna. Det ska bli spännande att ta del av deras kreativitet när allt är på plats, säger Johan Lundqvist.

Parken ska få flera grillar och gott om olika slags sittplatser för både unga och äldre. Kommunen bygger även en pergola så att besökande kan få skugga.

Ytan avgränsas mot cykelbanan av nya blommande buskar och träd.

Byggstart sker under februari 2018 och invigningen blir i oktober 2018. Projektet har blivit möjligt med stöd av statliga pengar genom Boverket som betalar halva parkens upprustningskostnad på 13 300 000 kronor.

För mer information

Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Telefon: 0704-20 05 60
E-post: johan.lundqvist@pol.uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27