Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Mer snällhet i trafiken är målet när kampanjen TrafiQ del 2 startar

Uppsala kommuns kampanj TrafiQ vill att fler ska fundera över sitt eget och andras trafikbeteende. Inte minst bilister som är den trafikantgrupp som orsakar flest allvarliga olyckor. Målet är att med hjälp av ökade kunskaper om trafikregler och att visa hänsyn skapa en tryggare och snällare trafikmiljö. Mellan 19 mars och 6 april kan Uppsalabor tycka till om otydliga trafiksituationer som kan skapa problem.

Kampanjen TrafiQ startade i höstas då kommunen med hjälp av bland annat ett frågeformulär och VR-filmer ville få Uppsalaborna att fundera över sitt eget beteende i trafiken. Nu startar del 2, med fokus på andras trafikbeteenden. Var sker det överträdelser och var finns det brist på hänsynstagande mot andra trafikanter? Det underlag som tas fram med hjälp av den digitala dialogen ska ligga till grund för kommunikation på plats där överträdelserna sker.

– Alla behöver visa mer hänsyn i trafiken. Med TrafiQ kan kunskaperna om trafikregler öka hos både cyklister, gående och motortrafikanter, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för trafik, klimat och miljö.

Från den 19 mars kan alla som vill med hjälp av en karta peka ut var det finns otydliga trafiksituationer som skapar problem, till exempel att högerregeln inte följs, cyklister som cyklar på trottoaren och trafikanter som inte ger tecken. Steg två blir att sätta ut dekaler på marken, på ett urval av de ställen där Uppsalaborna tycker att det behövs, för att göra trafikanter uppmärksamma på vilka regler som gäller på just den platsen.

För att förstå vilken typ av olyckor som är mest vanliga och varför de sker har kommunen analyserat sin egen och nationell olycksstatistik. 2015 genomförde kommunen en enkätundersökning där man bland annat frågade vilka trafikförseelser och felageranden i trafiken som upplevs som vanliga och farliga av Uppsalas trafikanter. Sammantaget har det gett en god bild av vilken kunskap som trafikanter behöver för att minska antalet rutinfel, misstag och medvetna felhandlingar.

– Jag hoppas att många tar chansen att hjälpa oss att förbättra trafiksituationen i Uppsala. Vi behöver alla bli bättre på att visa varandra hänsyn i det växande Uppsala där vi blir allt fler som vistas i trafiken, säger Maria Gardfjell.

Mer information finns på: www.uppsala.se/trafiq

För mer information

Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för trafik och miljö
Telefon: 018-727 16 81
E-post: maria.gardfjell@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27