Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Många aktiviteter när stadsodlingsåret i Hospitalsparken invigs

Torsdag 25 maj invigs Hospitalsparken efter att Uppsala kommun iordningsställt parken. I samband med invigningen ordnas en rad aktiviteter, bland annat en odlingsverkstad för barn och vuxna med konstnären Anette Wixner. Kommunen lottar även ut 100 odlingslotter för odling i pallkragar.

Hospitalsparken var tidigare en del av sjukhuset i Ulleråker. Senare fanns en handelsträdgård i parken, men de senaste decennierna har parken stått orörd och har i takt med tiden vuxit igen. Nu har Uppsala kommun gjort i ordning parken som en del i att skapa gröna rum och oaser inom ramen för projektet att bygga fler bostäder och samhällsservice i Ulleråker.

Parken invigs 13.00 av Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden, men redan från 12.00 pågår en rad spännande aktiviteter i parken.

– Våra medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete med att göra i ordning parken så att Uppsalaborna har tillgång till ännu en grön oas i vår vackra stad. Det ger fler tillfälle att upptäcka de möjligheter som Ulleråker har och kanske överväga att bosätta sig här när det finns fler bostäder tillgängliga, säger Erik Pelling.

Under eftermiddagen visar konstnären Anette Wixner hur man med hjälp av hö, växtavfall, pinnar och kottar kan tillverka till exempel fågelskrämmor och växtstöd. 12.00 berättar historikern Hampus Sahlgren om Ulleråkers historia och 12.30 berättar landskapsarkitektstudenten Roger Elg om hur parken gestaltats i slänten ner till Hospitalsparken.

Alla som vill kan anmäla intresse för att få en av de 100 odlingslotter som kommunen låtit ställa i ordning i parken. De har täckts med 20 centimeter ny jord och lottas ut vid en dragning av stadsträdgårdsmästaren Ingemar Carlsson.

– Utlottningen sker inom ramen för stadsodlingsåret. Vi vill gärna att fler upptäcker möjligheten att odla i staden.

Eftersom det tidigare har legat en handelsträdgård i området har Uppsala kommun beslutat om en undersökning för att säkerställa att det inte finns föroreningar i marken.

– Undersökningen pågår just nu och därför följer vi våra miljöexperters råd att vi i år tar det säkra före det osäkra och odlar i pallkragar, säger Ingemar Carlsson.

Uppsala kommun delar ut pallkragar till vinnarna av odlingslotterna. 

För mer information

Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden
Telefon018-727 13 18
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Ingemar Carlsson, stadsträdgårdsmästare
Telefon: 070-824 87 03
E-post: ingemar.carlsson@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se