Köpeavtalen för mark är nu klara mellan SLU och Uppsala kommun

SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Uppsala kommun är nu överens om detaljerna i den markaffär som parterna kom överens om i vintras. Köpeavtalen är klara där kommunen köper mark i Ultuna och söder om Nåntuna vilket skapar möjligheter för nya bostäder och för framtida kollektivtrafik.

Flygfoto över södra stadsdelarna

SLU, Akademiska Hus och Uppsala kommun skrev i februari på en överenskommelse om byten och köp av mark i området runt Ultuna och söder om Nåntuna. Sedan dess har förhandlingar förts om detaljerna runt den del av affären som gäller den mark kommunen köper av SLU. Nu är alla frågor utredda och avtalen klara. Kommunfullmäktige beslutade 15 juni att godkänna affären och 16 juni fattades samma beslut av SLU:s styrelse.

Markaffären viktig för utbyggnad av de södra och sydöstra stadsdelarna

I huvudsak omfattar köpet mark nordväst om SLU:s campus och ett område söder om Nåntuna öster om Fyrisån. Markaffären är mycket viktig för att kunna gå vidare i arbetet med Uppsalapaketet och att utveckla de sydöstra stadsdelarna, Gottsunda och Ultuna.

I Ultunaområdet planeras för minst 4 900 bostäder och flera verksamhetslokaler, bland annat för företagssatsningen Green Innovation Park. På den östra sidan av Fyrisån söder om Nåntuna planeras cirka 2 300 nya bostäder.

Regeringen ska godkänna köpet under hösten

För att köpet ska gå igenom krävs att regeringen godkänner köpet vilket väntas ske under hösten 2020. Det innebär att marken kan övergå till Uppsala kommun tidigast i början av 2021.

Pressmeddelande om markaffären

Kartor och pressmeddelande från 25 februari om markaffären