Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Kommunen och TRIS går in i ett nytt partnerskap

Tjejers rätt i samhället (TRIS) och Uppsala kommun har kommit överens om ett samarbete under tre år. Det likvärdiga partnerskapet ska ge stöd till barn, unga och kvinnor som lever med ett begränsat livsutrymme och som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi kan aldrig acceptera att människors livsmöjligheter begränsas. Vi måste arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck. TRIS gör redan ett viktigt arbete och genom partnerskapet kan de fortsätta att erbjuda ett viktigt stöd till de som behöver det, säger Ingrid Burman (V), ordförande i socialnämnden i Uppsala kommun.

– Ett mycket viktigt steg har tagits i arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld. Partnerskapet innebär att TRIS kan förverkliga ett varaktigt målgruppsanpassat förebyggande arbete tillsammans med Uppsala kommun. Partnerskapet är även en viktig plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan TRIS och Uppsala kommun, säger My Hellberg, kanslichef på TRIS.

Samarbetet bygger på Uppsala kommuns modell för idéburet offentligt partnerskap (IOP) och gäller från 1 januari 2017 till 31 december 2019.

Uppsala kommun ansvarar för att informera om insatser och möjligheter till samverkan och stöd och bidrar med 1 734 000 kronor. Pengarna kommer från social-, arbetsmarknads-, kultur- och utbildningsnämnden.

TRIS står för 60 procent av kostnaderna och ansvarar i samarbetet för verksamheter för barn, unga och kvinnor som ett viktigt komplement till kommunens egna verksamheter. Genom sin långa erfarenhet och verksamhet erbjuder TRIS målgrupperna en möjlighet att leva ett självvalt liv fritt från hedersnormer, begränsningar, förtryck och våld.

Mer information

Ingrid Burman (V), ordförande i socialnämnden
E-post: ingrid.burman@pol.uppsala.se

Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden
E-post: caroline.hoffstedt@uppsala.se

Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden
E-post: peter.gustavsson@pol.uppsala.se

Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden
E-post: ulrik.warnsberg@uppsala.se

Presskontakt

Erik Boman, presschef
Telefon: 073-423 56 28
E-post: erik.boman@uppsala.se