Kommunen ger distanselever lunchpengar

Elever på kommunala gymnasieskolor med kombinerad distansundervisning i höst ska få pengar till lunch. Uppsala kommun betalar 30 kronor per dag till elever när de inte har tillgång till skollunch.

Mat i en stekpanna

Regeringen har gett gymnasieskolorna fortsatt möjlighet att hålla viss undervisning på distans i höst för att förhindra trängsel i kollektivtrafik och lokaler. På de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala får årskurs 1 undervisning på plats i skolan. För årskurs 2 och 3 är det 5 gymnasieskolor som kombinerar klassrumsundervisning med undervisningen på distans: Rosendalsgymnasiet, Lundellska skolan, Katedralskolan, Celsiusskolan och Fyrisskolan. De elever som berörs får lunchpengar av kommunen för de dagar då de inte kan äta lunch på skolan.

– Lunchen är avgörande för många elevers prestation under skoldagen, oavsett om det sker fysiskt eller på distans. För att på bästa sätt lösa den situation vi befinner oss i har vi beslutat att betala ut måltidsersättning till de elever som får delvis distansundervisning i höst, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Utbetalning till elev eller vårdnadshavare

De elever som har kombinerad distansundervisning på de kommunala gymnasieskolorna i höst får 30 kronor per dag med distansundervisning, samma summa som elever med arbetsplatsförlagt lärande som en del av yrkesutbildning får. Pengarna betalas ut som ett engångsbelopp genom kontoöverföring i bank eller som utbetalningsavi. Utbetalningen görs till vårdnadshavare för elever som är under 18 år. Elever och vårdnadshavare kommer att få information om hur utbetalningarna ska ske.

– Vi behöver fortsätta undvika trängsel och hålla avstånd i höst för att begränsa smittspridningen därför ska vissa gymnasieskolor kombinera undervisning i skolan med distansundervisning. Kommunens lunchpengar underlättar för vårdnadshavare och elever att ordna lunch hemma under de dagar då undervisningen sker på distans, säger Christine Kastner Johnson, chef för kommunal gymnasieskola på utbildningsförvaltningen.

Beslut om måltidersättning till gymnasieelever för dagar med distansundervisning fattades i utbildningsnämnden den 7 september. Kombinerad distansundervisning är planerad till och med vecka 43 och omprövas därefter.