Kommunen erbjuder fler mobila förskolor

Sedan 2019 har Uppsala kommun fem förskolebussar som erbjuder mobila förskoleavdelningar till drygt 100 barn. Nu utökas servicen med ytterligare två bussar så att fler familjer kan få önskad förskoleplats.

Bil på förskolebussen
En plats på en mobil förskola kan bli aktuell för barn i åldrarna fyra till fem år. Foto Uppsala kommun

Uppsala kommuns förskolebussar innebär en komplettering av antalet förskoleplatser i områden där det kan uppstå brist på platser, till exempel i centrala Uppsala eller i områden med många nybyggda bostäder. Fem bussar kan erbjuda plats till 110 barn vilket motsvarar en förskola med sex avdelningar för 108 barn. Med ytterligare två bussar ökar kapaciteten till totalt 154 barn.

Uppskattad utomhuspedagogik

– Kommunen ser ett fortsatt behov av att kunna nyttja förskolebussar som flexibla reservplatser i områden där det finns platsbrist. Förskolebussarna och deras utomhuspedagogik är mycket uppskattade eftersom barnen får vistas utomhus i nya spännande lärmiljöer. Med ytterligare två bussar kan vi frigöra förskoleplatser så att fler familjer kan erbjudas en plats där de önskar, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Aktuellt för barn i åldrarna fyra till fem år

En plats på en mobil förskola kan bli aktuell för barn i åldrarna fyra till fem år. Bussen hämtar barnen vid en förskola och sedan bedrivs verksamheten på olika platser för att i slutet av dagen återkomma till platsen de hämtades på. Bussturerna mellan olika aktiviteter är under 30 minuter. Busschaufförerna har pedagogiskt utbildning och minst en av förskolans pedagoger måste ha förarkort för buss.

– Det finns ett behov av fler förskoleplatser i centrala Uppsala och de mobila förskolorna är en populär verksamhet där en stor del av dagen tillbringas utomhus på olika platser i närheten av staden, säger Erik Ojala, chef för kommunal förskola på utbildningsförvaltningen.

Tas i bruk 2021

Uppsala kommun upphandlar förskolebussarna från Gamla Uppsala Buss som äger, rengör och underhåller bussarna. Beslut om att beställa ytterligare två förskolebussar fattades av utbildningsförvaltningens upphandlingsutskott 27 augusti. De två nya förskolebussarna tas i bruk under 2021.

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden
Mobil: 072-518 9294