Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Klimatsmarta menyer minskade utsläppen med 30 procent

Inom ramen för Uppsala kommuns projekt Klimatdriven företagsutveckling minskade utsläppen av växthusgaser med drygt 30 procent från de deltagande restaurangerna. Medarbetarna fick gå en kurs i klimatsmart matlagning och menyerna fick klimatmärkning vilket gav gästerna möjlighet att göra ett klimatmedvetet matval.

Minskade utsläpp av växthusgaser och att ge stöd till företag att klimatprofilera sig var syftet med Uppsala kommuns projekt Klimatdriven företagsutveckling.Eftersom mat står för en betydande andel av utsläppen av växthusgaser har en del av projektet Klimatdriven företagsutveckling riktat sig till företag inom restaurangbranschen.

Restaurangerna har bland annat gått en kurs i klimatsmart matlagning och en utbildning i ett IT- verktyg som mäter matens utsläpp. Restaurangerna har kunnat synliggöra matens klimatutsläpp i menyerna för sina gäster med hjälp av mätningen i IT-verktyget.

– God, vällagad mat och klimat går hand i hand. Nu har några av Uppsalas restauranger ökat kompetensen om hur matvalen påverkar klimatutsläppen. Jag hoppas att fler restauratörer och matgäster kommer med i klimatarbetet framöver, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Klimatpåverkan av gästernas matval mättes en första gång under april och maj 2017. Resultatet jämfördes sedan med klimatpåverkan under oktober och november när restaurangerna i projektet infört menyer där gästerna kunde se hur valet av mat påverkade utsläppen. Kockarna hade då även ersatt några av ingredienserna i köket för att minska klimatutsläppen från maten. Uppföljningen visar att gästerna valde mer klimatsmarta maträtter när utsläppen presenterades på menyn.

– Utsläppen minskade med 30 procent vilket är en stor skillnad mot kontrollperioden och visar att många tar ansvar för klimatet när de ges möjlighet till det, säger Belén Camarero del Río, projektledare på Uppsala kommun.

Resultatet baserades på utfallet i restaurangerna Humlan, Ångström och Bikupan som tillhör restaurangkedjan Högskolerestauranger. För Humlan och Bikupan blev minskningen 27 respektive 34 procent.

Projektet genomfördes med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden och utgör grunden för ett nytt projekt som Uppsala kommun börjar under våren 2018, Klimatprofilering av restauranger. Det nya projektet har beviljats medel av Naturvårdsverket och riktar sig till större restaurangföretag och kedjor med målet att minska utsläppen ytterligare genom att rikta sig till större företag.

För mer information

Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö
Telefon: 018-727 16 81
E-post: maria.gardfjell@uppsala.se

Belén Camarero del Río, projektledare på avdelningen för ekologisk hållbarhet
Telefon: 072-584 09 98
E-post: belen.camarerodelrio@uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 073-423 56 28
E-post: erik.boman@uppsala.se