Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Populärt kapprumsbibliotek på Parkens förskola i Gränby

Antalet förskolor som får kapprumsbibliotek ökar i Uppsala kommun. Det är en hörna i förskolans entré där barnen har möjlighet att låna med sig böcker hem. Ett av dem finns på Parkens förskola i Gränby och utlåningen har blivit en succé. Fyraårige Liams mamma ser bara fördelar.

Barn och förälder tittar på böcker i kapprumsbiblioteket på Parkens förskola

 – Nu läser jag eller Liams pappa högt för honom varje kväll, det gjorde vi inte tidigare, berättar Liams mamma Frederika Vampertsi. En dag ville han låna en bok nästan helt utan bilder. När jag läste för honom på kvällen låg han och tittade i taket och skapade egna bilder utifrån berättelsen. Det överraskade mig, att han kunde det.

Kapprumsbiblioteken finns idag på 17 förskolor

Kapprumsbiblioteken fungerar som ett komplement till de bibliotek som ligger nära, i det här fallet Gränbybiblioteket. Totalt 13 kommunala förskolor och 4 fristående förskolor i Uppsala kommun har hittills ansökt om och fått kapprumsbibliotek. Böckerna finansieras av Kulturrådet och väljs ut av Bibliotek Uppsalas bibliotekspedagoger. De anpassas till ålder och de hemspråk som finns bland barnen på respektive förskola. Varje barn får låna två böcker per gång och att låna och lämna tillbaka är mycket enkelt för vårdnadshavarna. Var tredje månad byts böckerna ut till nya titlar.

– Det här är perfekt för oss, förklarar Frederika. Nu lånar vi regelbundet och Liam har väldig koll på att lämna igen böcker också, för att få låna nya.

Förskolorna är lika positiva, de märker hur kapprumsbiblioteken ökar intresset för böcker och högläsning både bland barn och föräldrar. Det gynnar barnens utveckling och lärande inför hela deras skoltid.

Ett smakprov på vad de större biblioteken erbjuder

– För oss på Bibliotek Uppsala är det viktigt att så många småbarnsfamiljer som möjligt upptäcker högläsningens fördelar, säger Kasia Kasprzyk som är bibliotekspedagog vid Bibliotek Uppsala. Med kapprumsbibliotek kan vi nå dem som inte hinner förbi eller känner till folkbiblioteket. Vi hoppas att de små biblioteken fungerar som smakprov och väcker lust för biblioteksbesök där utbudet är ännu större.

Se filmen där förskollärare Jessica Ragnevik berättar om kapprumsbiblioteket vid Sävja förskola.

Kommunala förskolor i Uppsala med förskolebibliotek:
Ekeby, Kristallen öppna förskola, Kullerstenen, Lammet, Parken, Ringaren, Ringmuren, Stenhagen, Stenhammar, Stenhällen, Stenröset, Sävja, Tunaparken.

Fristående förskolor i Uppsala med förskolebibliotek:
Lilla Academia St Johannes, Lilltuna, Sunnersta Naturförskola, Swedenborgs förskola.