Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Inrikesministern besökte Uppsala och pratade trygghetsfrågor

Under onsdagen besökte inrikesminister Mikael Damberg (S) Uppsala för att samtala med Polisen och Uppsala kommun om arbetet mot den organiserade brottsligheten.

Erik Pelling (S) och inrikesminister Anders Damberg (S) besöker Gränby

Under inrikesminister Mikael Dambergs besök i Uppsala stod bland annat ett fältbesök i Gränby på schemat. I Gränby fick inrikesministern veta mer om det samarbete mellan Uppsala kommun och Polisen som sker i området. Arbetet sker utifrån en gemensam handlingsplan för Gränby och Kvarngärdet. Handlingsplanens syfte är att genom samordnade insatser stärka säkerheten och tryggheten för dem som bor, verkar och vistas i Gränby och Kvarngärdet.

I samband med att inrikesminister Mikael Damberg mötte pressen i Uppsala, fick han bland annat svara på frågor om huruvida Polisen har kontroll över utvecklingen och hur den negativa spiralen kan brytas. Ministern uttryckte förståelse för att Uppsalaborna kunde känna frustration över utvecklingen i vissa bostadsområden och i andra städer. Men han ville samtidigt mana till hoppfullhet och till fokus på de insatser som kan göra verklig skillnad.

– Det är klart att folk blir upprörda, det ska vi bli. Vi ska inte vänja oss vid den här typen av våldsanvändning i kriminella kretsar. Men vi har samtidigt anledning att vara hoppfulla. Om vi tittar på Malmö, där Polisen har arbetat med Operation Rimfrost, så har antalet skjutningar halverats, förklarade inrikesministern.

Under maj, juni och juli har Operation Rimfrost verkat i Uppsala, vilket bland annat inneburit en förstärkning från andra polisområden och ett förändrat arbetssätt med större fokus på att bekämpa den organiserade brottsligheten. Under de tre månader som Operation Rimfrost verkade i Uppsala skedde ingen skottlossning.

Inrikesminister Mikael Damberg lyfte vid sitt besök i Uppsala fram några åtgärder för att stoppa våldet. Att förstärka Polisens resurser, skärpa straffen och att komplicera tillvaron för de kriminella gängen var några exempel. Framförallt menade han att det var viktigt att sluta upp bakom skolornas viktiga arbete.

– Om vi inte ser till att stoppa nyrekryteringarna till de här gängen, så får vi stora problem i framtiden, menade Mikael Damberg.

Med vid inrikesministerns besök i Uppsala fanns kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) och säkerhetschefen vid Uppsala kommun, Anders Fridborg. Polisen representerades av bland annat Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef i Uppsala, samt Lisa Sannervik, kommunpolis.