Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Häng med en dag i ett familjedaghem

Barngrupperna är små och friheten stor i familjedaghem. I Luthagens familjedaghem står utflykter ofta på schemat. I dag bär det av till skogen. Häng med!

Luthagens familjedaghem

Öppnar alltid ute

Det är morgon och dagbarnvårdarna Maria och My och resurspersonen Mikaela är i parken. Tillsammans jobbar de i Luthagens familjedaghem. Föräldrar kommer med sina barn, kramar hej då och skyndar till jobb. Augusti betyder inskolningsperiod och My tar med sig de nya barnen in i den gemensamma lokalen en stund. Där kan de i lugn och ro bekanta sig med livet i ett familjedaghem. Maria stannar ute med de andra barnen. Några gör sandkakor och andra klättrar i lekparkens skepp.  

– Vi öppnar alltid ute. Det är en bra start på dagen och barnen får röra på sig ordentligt. My och jag har varsin barngrupp men vi planerar ihop med läroplanen som grund. Vi gör många aktiviteter tillsammans; utflykter till skogen, går på Lilla teatern, planterar i Botaniska trädgården, går till biblioteket, är i vår gemensamma lokal, träffar andra familjedaghem och mycket annat, berättar Maria.

De yngre lär av de äldre

Barnen är i åldern 1–5 år. När grupperna är tillsammans väljer barnen ofta att vara med jämnåriga. Det blir mer åldersintegrerat när Maria är på egen hand med sin barngrupp. Lite som en syskonskara där de yngre lär av de äldre.

– Det är bra med variationen. Och oavsett sammansättning i gruppen och sammanhang så är barnen gulliga med varandra och alla får vara med, säger Maria. 

En tur till skogen

I dag går hela gänget till skogen. De säger hej till fåren som är på sommarbete. Sedan går de till gläntan där de brukar vara. My berättar att de ska samla pinnar, mossa och andra saker till höstens projekt om troll. Barnen är laddade och kommer glada tillbaka med sina skatter. Långa och korta pinnar, småkrullig mossa och sådan som ser ut som långt skägg. Under tiden har Maria och My förberett lunchen.

– Vi följer den kommunala förskolans matsedel och lagar liknande rätter till våra barn. Eftersom vi är en liten verksamhet är det enkelt för oss att vara flexibla, som i dag när vi har tagit med lunchen till skogen. Det är härligt, barnen gillar verkligen att äta här, säger Maria.

Efter en stunds lek och några sånger är det dags för vila. De små barnen kryper upp i vagnar, de äldre lägger sig till rätta på liggunderlag och de allra äldsta lyssnar på My som läser en saga en bit bort. Det susar i trädkronorna och snart har alla kommit till ro.

Starka ben efter många promenader

Med nya krafter vänder de tillbaka mot stan. Eftersom de gör många utflykter är barnen vana att promenera långa sträckor. Maria går hem med sin barngrupp. Nu får barnen själva välja vad de ska göra medan Maria fixar i ordning frukt och grönsaker till mellanmålet. Några spelar ett spel tillsammans, andra bygger lego och någon myser med en bilderbok bland stora kuddar. Maria får sällskap i köket av ett barn som hjälper till med grönsakerna.

– I den här verksamheten har vi stora möjligheter att skapa det barnen behöver. Här kan man gå och vila lite om man vill. Och om någon behöver extra närhet och kontakt kan vi göra saker på egen hand en stund, som nu när jag och ett av barnen var i köket tillsammans, berättar Maria.

Avslutar dagen utomhus

Det är sen eftermiddag och båda barngrupperna träffas och leker i parken igen. Det börjar bli dags för hemgång. My och Maria har tid att prata ordentligt med föräldrarna som hämtar sina barn. Eftersom Maria fotograferar och lägger ut bilder på familjedaghemmets Instagramkonto har föräldrarna också kunnat följa vad barnen gjort under dagen.  

– Vi har nära kontakt med föräldrarna. Förutom de dagliga träffarna vid lämning och hämtning och bilderna på Instagram så skickar vi veckobrev. Vi ordnar även föräldrafrukostar regelbundet. Utvecklingssamtal har vi en gång per år och vi har fler samtal om föräldrarna eller vi ser behov av det.

Vid 17-tiden har alla barn blivit hämtade. Maria går hem och planerar morgondagen. Då ska båda barngrupperna träffas i den gemensamma lokalen och jobba med trollprojektet. De ska måla på pasta och använda fynden från dagens skogsutflykt.

Fakta om familjedaghem

I Uppsala kommun finns det flera familjedaghem, både i stan och i ytterområdena. De drivs av dagbarnvårdare, som tidigare kallades för dagmamma. Barngrupperna är små och barnen vistas i hemmiljö. Dagarna planeras utifrån barnens behov och intressen. Målet är att väcka nyfikenhet till ett fortsatt lärande. Barngrupper från olika familjedaghem träffar varandra regelbundet. På så sätt får barnen också en gemenskap i en större barngrupp.

Samlad information om familjedaghemmen i Uppsala