Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Handla hållbart – tips från Konsument Uppsala

Malin Thonäng på Konsument Uppsala tipsar om enkla sätt att konsumera hållbart:

Malin Thonäng, Konsument Uppsala
Malin Thonäng, Konsument Uppsala

Använd det du har 

Kanske har du redan det du behöver hemma? Att avstå från att köpa nytt, och istället använda det du redan har, minskar klimatpåverkan. Det är också bra att skilja på vad man vill ha och vad man faktiskt behöver.

Dela

Saker som du använder sällan är bra att dela med andra. Då gör du stora miljövinster. Ju mer råvaror en produkt innehåller, som metall, plast och textil, desto bättre är det att låna eller hyra. Om du behöver använda en borrmaskin, fundera på om du kan låna av någon annan eller om ni kan gå ihop flera stycken och köpa en gemensam.

Laga

Genom att sköta om dina saker på rätt sätt kan du förlänga livslängden på sakerna. Laga det som går sönder. Det är bra för miljön och för din plånbok.

Köp second hand

Vi köper ungefär 13 kilo textil per person och år. Inte ens ett kilo är second hand. Det är i produktionen av kläder som den stora klimatpåverkan finns. När du lånar, ärver eller köper kläder second hand gör du miljön en tjänst.  

Läs mer om Konsument Uppsala här på webbplatsen.