Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Håll utkik efter en brandman på din arbetsplats

Den 3 september arrangeras för första gången Brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kan många då se vem som rycker in som deltidsbrandman när larmet går. Kanske finns det en brandman på just din arbetsplats? Håll utkik!

Bild på deltidsbrandman med larmställ på sin ordinarie arbetsplats

Samuel Green som vid sidan av sitt ordinarie arbete på en kommunikationsbyrå också arbetar som brandman.

Brandman på jobbet-dagen är till för att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare. Samtidigt kan den speciella dagen öka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Uppsala brandförsvars brandmän bär något från räddningstjänsten, exempelvis en t-shirt, ett larmställ, en hjälm eller en uniform på sina vanliga jobb den dagen.

– Tack vare det hoppas vi att flera får upp ögonen för hur deltidsbrandmännen och deras huvudarbetsgivare ställer upp i samhällets tjänst, säger Jörgen Olsson som är enhetschef för brandförsvarets deltidsbrandstationer.

I Sverige finns det närmare 16 000 brandmän. Av dem är omkring 10 500 deltidsanställda – eller räddningspersonal i beredskap som det också kallas. Deltidsbrandmännen är alltså en viktig och bärande del av räddningstjänsten i Sverige, särskilt utanför tätorterna.

– För att allt ska fungera måste det finnas arbetsgivare som är villiga att släppa iväg sina anställda när larmet går.

Bakom kampanjen står Sveriges räddningstjänster genom RRB – Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor.

Vill du arbeta som brandman vid en deltidsstation? Skicka in din intresseanmälan på uppsalabrandforsvar.se