Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Håll avstånd för att skydda de du älskar

När sol och värme sveper in kan det vara frestande att träffas på uteserveringar, i parker med mera. Men det är nu vi behöver vara ännu mer uthålliga och ta myndigheternas rekommendationer och restriktioner på fullaste allvar.

Två små flickor sitter på en bänk med avstånd från varandra

Det finns en oro över att inte alla tycks förstå situationens allvar och vilka risker det innebär att umgås med vänner och bekanta, i grupper, på nära håll.

Det är för trångt mellan borden och för kort avstånd mellan gästerna på en del serveringsställen. Det handlar både om restaurangägarens ansvar men också i hög grad den enskilde gästens eget ansvar att visa hänsyn och inte bidra till smittspridningen. Det handlar om ett gemensamt ansvar att tillsammans hålla avstånd och följa restriktioner för att skydda äldre och personer i riskgrupper. Det är viktigt att sjukvården inte belastas ytterligare och kan behålla sin kapacitet även för att vårda de som inte är smittade av covid-19. Det handlar om att säkerställa att alla vi bryr oss om har möjlighet att få vård om det behövs.

– Vi vädjar till allas förnuft och ansvarskänsla. Det handlar om att bromsa smittspridningen, att äldre som är i riskzonen inte smittas, och att spridningen går så långsamt som möjligt, för vårdens skull, säger Anders Fridborg, kommunens säkerhetschef.

Faran inte över

Under regeringens pressträff, som hölls under onsdagen, var statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson mer än tydliga i sitt gemensamma budskap:
Faran är inte över.
Det är viktigt att fortsätta att följa restriktionerna och hålla avstånd.
Vi har inget "slutdatum" utan måste tänka månader.

Johan Carlson var mycket tydlig med att trängsel på restauranger och serveringar inte får förekomma och den restaurangägare som inte följer restriktionerna kan få sin verksamhet nedstängd. Han förstärkte också vikten av att särskilt tänka på att hålla avstånd inför kommande helger:

 • det är direkt olämpligt med större bjudningar i samband med storhelgerna, både inom- och utomhus
 • vistas gärna utomhus men håll avstånd till andra människor
 • var inte samlade många på samma plats
 • gå inte för nära någon och låt ingen komma för nära.

Skydda dig och andra från smittspridning

 • tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 30 sekunder
 • nys och hosta i armvecket
 • undvik att röra vid ögon, näsa och mun
 • stanna hemma om du är sjuk
 • håll avstånd till varandra – även till dina vänner
 • skydda dig om du är över 70 år eller i en riskgrupp
 • visa omtanke.

Läs mer på 1177 vårdguiden i Uppsala län
Lyssna på intervju med Anders Fridborg i Sveriges Radio P4 Uppland