Gymnasieskolan kombinerar utbildning på plats och på distans

När de kommunala gymnasieskolorna startar höstterminen kommer viss undervisning att fortsätta bedrivas på distans. Huvudregeln kommer att vara undervisning i klassrummen och för eleverna i årskurs 1 planeras det inte någon distansundervisning alls. Däremot kommer några gymnasieskolor att bedriva viss undervisning på distans i årskurs 2 och 3.

Kille sitter och studerar i skolmiljö

Sedan i juni har rektorer och lärare på gymnasiet planerat för skolstarten och en återgång till klassrumsundervisningen enligt Folkhälsomyndighetens råd. Alla skolor har gjort individuella riskanalyser och tagit fram åtgärder för att förhindra smittspridning av covid-19. De uppdateras kontinuerligt tillsammans med skyddsombuden. Förutom rutiner för hygien och att hålla distans har skolorna anpassat sina scheman för att undvika trängsel i klassrum, korridorer och matsalar.

– Rektorerna har tillsammans med lärarna tagit fram de åtgärder som är bäst lämpade för varje skola. Vårt fokus är att eleverna ska få så bra undervisning som möjligt, men på ett smittsäkert sätt och med god arbetsmiljö för såväl lärare som elever. Vi är väl förberedda men covid-19 ställer oss fortsatt inför stora utmaningar, säger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola.

Årskurs 1 prioriteras för klassrumsundervisning

Enligt en ny förordning från regeringen har gymnasieskolorna fortsatt möjlighet att bedriva viss undervisning på distans för att förhindra trängsel i kollektivtrafiken.

På alla kommunala gymnasieskolor i Uppsala kommer årskurs 1 att prioriteras för att ha undervisning på plats. Även elever som läser på introduktionsprogram kommer att ha all sin undervisning på skolorna.

För årskurs 2 och 3 kommer fem gymnasieskolor att kombinera klassrumsundervisning med undervisningen på distans. För att minska trängseln kommer klasser i årskurs 2 och 3 att turas om att ha undervisning på skolan vissa veckor och andra veckor på distans.

De kommunala gymnasieskolor som i dagsläget har fattat beslut om att införa viss distansundervisning är: Rosendalsgymnasiet, Lundellska skolan, Katedralskolan, Celsiusskolan och Fyrisskolan.

Distansundervisning kan även bli aktuellt för elever eller lärare som är hemma på grund av symtom eller att de tillhör en riskgrupp.

Uppsala kommuns beslut om viss distansundervisning gäller som längst till och med vecka 43 och ska därefter omprövas.

Cykla till skolan

För att undvika trängsel i kollektivtrafiken och för att kunna hålla skolorna öppna går Uppsala kommun även ut med uppmaningen att så många som möjligt ska cykla eller gå till skolan och lämna plats på bussen för de som verkligen behöver den.

Mer information

Ökade möjligheter för fjärr- eller distansundervisning vid frånvaro kan underlätta för elever och lärare

Elever bör cykla till skolan för minskad smittspridning