Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Gymnasieskolan fortsätter med viss distansundervisning

Fyra av de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala fortsätter att kombinera klassrumsundervisningen med undervisning på distans höstterminen ut. Från och med vecka 45 kommer även årskurs 1 omfattas av distansundervisning.

tjej gör läxor

För att minska risken för spridning av covid-19 i samhället har eleverna i årskurs 2 och 3 på fem kommunala gymnasieskolor växelvis fått sin undervisning på distans sedan terminsstarten i augusti.

Efter samråd med UL, smittskyddsenheten i Region Uppsala och skolornas ledning har chefen för den kommunala gymnasieskolan fattat beslutet att fyra gymnasieskolor fortsätter med delvis fjärr-och distansundervisning resten av terminen.

– Den samlade bedömningen är att smittan ökar i Uppsala och att en återgång av samtliga elever till klassrumsundervisning inte är möjlig, då det skulle medföra ökat belastning för kollektivtrafiken i Uppsala, säger gymnasiechefen Christine Kastner Johnson.

En skola, Fyrisskolan, har från och med vecka 42 återgått helt till klassrumsförlagd undervisning. Enligt UL kommer det inte skapa trängsel i kollektivtrafiken eftersom de finns många busslinjer i området.

Följer utvecklingen

Gymnasieledningen kommer att ha fortsatt tät dialog med Region Uppsala och skolorna för att bevaka smittspridningen fram till jul. Läget kan snabbt förändras och Uppsala kommun vill inte ha distansundervisning längre än nödvändigt. Beslutet om distansundervisning ska omprövas senast vecka 51.

– Vi vill ha så många elever som möjligt på plats i skolorna, för det är så undervisningen fungerar bäst, men på grund av pandemin måste vi tyvärr fortsätta med viss distansundervisning, säger gymnasiechefen Christine Kastner Johnson.

Lunchpeng till eleverna

Uppsala kommun kommer fortsätta att ge elever lunchersättning med 30 kronor per dag för de dagar de har distansundervisning. Alla elever kommer att få information om hur pengarna ska betalas ut.

Fyra skolor fortsätter med distansundervisning

De kommunala gymnasieskolor som från och med vecka 45 fortsätter med växelvis distansundervisning är:

 • Katedralskolan
 • Lundellska skolan
 • Celsiusskolan
 • Rosendalsgymnasiet

Samtliga årskurser omfattas av beslutet.

Följande undervisning är undantagen från distansundervisning:

 • Elever på introduktionsprogrammen.
 • Elever på vård- och omsorgsprogrammet.
 • Elever på barn- och fritidsprogrammet.
 • Resursenheten på Lundellska skolan.
 • Idrottsträning på RIG, NIU och LIU på Celsius.
 • Modersmålsundervisningen som bedrivs i Celsiusskolans lokaler.
 • Viss musikundervisning.