Coronaviruset och Covid-19 – Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om Covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Gymnasieelevernas lösningar på hållbart resande

Cykelkurser, biltrafiksförbud i city och satelitdriven spårvagn. Den 7 oktober fick ett hundratal gymnasieelever i Uppsala arbeta fram idéer kring hur vi kan resa mer hållbart i framtiden.

Fyra gymnasieelever på rad på en trappa

– Vi är nästa generation, det är vi som ska ta över, då är det viktigt att vi också tänker på de här frågorna redan nu, säger Ahmed Bashir i NA18a på Fyrisskolan.

Den 7 oktober, deltog ett hundratal gymnasielever i Uppsala, från Fyrisskolan och Thorén Business School, i ett hackathon för att ta fram idéer på hur vi Uppsalabor kan förflytta oss hållbart inom staden i framtiden.

Idéerna var många, allt ifrån cykelkurser för SFI-elever till ett samlat månadskort för buss, tåg, elcykel och elsparkcyklar till zoner i staden med bilförbud och satelitdriven spårvagn presenterades. Hugo Snihs, Valter Papa, Lava Hassan och Ahmed Bashir i klass NA18a på Fyrisskolan tyckte att dagen var viktig och kul.

– Det var en kul fråga att jobba med, den skiljer sig från vad vi brukar jobba med i skolan i vanliga fall, nu när vi fick ha fokus på framtiden, säger Hugo Snihs.
– Det var roligt att uppgiften var så öppen. Det är klart att våra idéer är olika svåra att genomföra, men det är aldrig fel med en idé, säger Lava Hassan.

Flera aspekter av hållbarhet

Hackathonet var en del av hållbarhetsinititativet we_change.
– Vi fick också höra presentationer från we_change som lärde oss hur viktigt det är med alla aspekter av hållbarhet, inte bara miljö och klimat, utan mänskliga rättigheter och så vidare. Det bereder oss för framtiden, säger Valter Papa.

En jury bestående av kommunalråd Rickard Malmström (MP), tjänstemän inom kommunen och representanter från Uppsala universitet, UIC och Stuns bedömde idéerna utifrån kreativitet, genomförbarhet, relevans, förändringspotential och paketering. Under vecka 43 presenteras slutvinnaren. Men alla idéer kommer tas med i arbetet med Uppsalas nya klimatfärdplan som ska vara klar i september 2021.

Om we_change

we_change är Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Syftet med verksamheten är att inspirera och inkludera unga i arbetet med hållbar utveckling, för det är hos dem som innovations- och förändringskraften finns. Med en övertygelse om att ett hållbart samhälle byggs genom gränsöverbryggande samarbeten arrangeras mötesplatser där unga tillsammans med aktörer från näringsliv, forskning, myndigheter och civilsamhället får tillfälle att mötas kring frågor som rör vår gemensamma framtid.

Besök we_change webbplats

Läs mer om Uppsalas nya klimatfärdplan