Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Goda resultat med trängselkontroller under valborgshelgen

Uppsala kommun har genomfört 328 tillsynsbesök för att kontrollera trängsel de senaste veckorna. Besöken under valborgshelgen visar att både restauranger och Uppsalabor tagit till sig de nya reglerna för att motverka trängsel. Av cirka 60 tillsynsbesök mellan 30 april och 2 maj noterades endast några få fall av trängsel.

Personer fikar på uteservering

Besöken har gjorts av ett tiotal inspektörer på dagtid, kvällar och nätter och under valborgsdygnet gjordes 39 besök. Av dem var 35 helt utan anmärkning. Tre verksamheter kommer att få återbesök för att se om rutinerna fungerar även när det fler gäster. Endast ett fall fick anmärkning eftersom det var trängsel i en del av lokalen. Det dåliga vädret i Uppsala under helgen har lockat färre gäster till uteserveringarna.

– Det är väldigt glädjande att se att både restauranger och besökare tar sitt ansvar. Jag vill tro att kommunens arbete med tillsyn och information till företagarna har bidragit till att det fungerat så pass bra under helgen. Det kyliga vädret har kanske också hjälpt till. Nu gäller det att hålla ut och hålla avstånden även när det blir soligt och varmt, säger Klara Ellström, ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Fortsätta kontroller ska hjälpa mot smittspridning

I dagsläget är det inte aktuellt att begära stängning av någon restaurang. Några ställen ska få nya besök för att se om deras rutiner fungerar även när det är mer folk i lokalen. Ett par ställen ska också få uppföljande besök för att kontrollera att de vidtagit tillräckliga åtgärder efter att miljöförvaltningen upptäckt trängsel vid kontrollerna. Totalt har 328 besök gjorts på restauranger och kaféer sedan arbetet med trängselkontroller på serveringar inleddes i mitten av april. Därutöver har tio butiker besökts.

– Vill tacka alla restaurangföretagare för samarbetet i det här besvärliga läget. Det är ingen lätt uppgift de har haft i helgen, men att döma av vad vi sett under våra tillsynsbesök har de lyckats få sina besökare att umgås ansvarfullt och begränsat smittspridningen, säger Tobias Johansson, avdelningschef livsmedelskontroll och tillståndsenheten.

Kommunen fortsätter nu trängselkontrollerna och är beredda att växla upp och ner beroende på väder och kommande storhelger när trycket på uteserveringar kan öka.

Tipsa om trängsel

Den som lägger märke till trängsel på serveringar kan tipsa miljöförvaltningen på uppsala.se/tipstrangsel. Det ska stå vilken servering det gäller, vilken tid på dygnet det varit trångt och var någonstans i lokalen trängsel uppstått.

Mer information för Uppsalabor och företag

För Uppsalabor: uppsala.se/hall-avstand-pa-restaurangen
För företag: uppsala.se/restauranger-butiker-covid-19

Kontakt

Miljöförvaltningen
Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se