Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Fortbildningsdag idag – då kopplar hela grundskolan upp sig digitalt

I dag samlas Uppsala kommuns grundskolor. Det handlar om fortbildning och en mängd föreläsningar. En trevlig, lärorik dag där ingen träffas fysiskt. I dag kopplar nämligen hela grundskolan och grundsärskolorna upp sig digitalt. Välkommen till UKUS 2.0!

Logotyp UKUS

Förra året arrangerades UVUS, Uppsala visar upp sig, första måndagen på höstlovet. Det handlade om en fortbildningsdag för grundskolan och grundsärskolan. Cirka 1 600 medarbetare samlades i universitetsaulan för inspirerande föreläsningar. På eftermiddagen bjöds det på mingel, föreläsningar, workshops på Tiundaskolan.

UVUS blev UKUS

När det var dags att planera årets fortbildnings- och inspirationsdag så fick projektledare Linda Wallberg tänka nytt och tänka om. Under hösten landade planeringen i en digital dag och namnet byttes till UKUS – Uppsala kopplar upp sig.

- Självklart ville vi genomföra dagen och vi såg ganska snart att vi har möjlighet att göra ett riktigt bra digitalt event. Vi har tidigare kört föreläsningar och stormöten i Teams så varför inte göra det även idag. Med ett grymt gäng föreläsare från verksamheten, lite öppet sinne och en vilja att prova nytt så har vi alla förutsättningar, säger Linda Wallberg.

Både förinspelat och liveinslag

Dagens UKUS är en dag fylld med föreläsningar av både nya och tidigare föreläsare. 18 föreläsare genomför sina föreläsningar två gånger mellan klockan 9.00 och 14.00. Föreläsningarna hålls i Teams och är mellan 20–45 min långa. Det bjuds på live eller förinspelade inslag och föreläsaren/föreläsarna finns tillgängliga och aktiva i chatten under och efter föreläsningen för frågor.

- Vi ser många fördelar med den här dagen. Eftersom det är en gemensam dag som majoriteten av medarbetarna deltar i så bidrar det till att skapa en gemenskap, en VI-känsla. Visst saknar vi att träffas på plats men i och med att grundskolan är duktig på att jobba digitalt så tänker vi att den här varianten funkar utmärkt. Det kollegiala utbytet, lärandet och samtalet den här dagen står i fokus och det är verkligen en möjlighet att ta del av och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter, säger Linda Wallberg.

Linda Wallberg
 Linda Wallberg

Deltagarna kopplar upp sig hemifrån

Förra året samlades nära 1 600 medarbetare. En hissnande tanke idag när vi undviker kontakt i och med smittspridning. Var håller alla medarbetare till idag?

- Vi hade planerat för att alla föreläsare skulle vara på Stationsgatan 12 och sända sina föreläsningar därifrån och att lärarna skulle vara på sina skolor och koppla upp sig. Men med nuvarande restriktioner så kommer föreläsarna att befinna sig hemma eller på annat coronaanpassat ställe. Alla lärare som ska delta kommer att koppla upp sig hemifrån. Vi hoppas att internet är på vår sida i dag och att vi alla har en ödmjuk inställning till att vi gör detta för första gången, avslutar Linda Wallberg.

På programmet

Dagens föreläsningar handlar bland annat om "Tvåspråkighet mitt i skolan", "Att sträva efter nybaktabullarrespekt", "Skriftliga prov, muntliga prov och något däremellan" och Minecraft – ett ämnesövergripande arbetssätt. Se hela programmet här