Pressmeddelande

Företagsakuten – nu ansluter Knivsta kommun

Uppsala kommun erbjuder tillfälligt stöd till näringslivet genom Företagsakuten. Nu inleds ett samarbete under begränsad tid med Knivsta som innebär mer hjälp till fler företagare.

Företagsakuten är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Uppsala Innovation Centre (UIC) som hjälper företag med rådgivning och stöd. Nu inkluderas Knivsta kommun i samverkan.

- Företag som ger arbetstillfällen och skatteintäkter är avgörande för hela Uppsalaregionens utveckling. Genom företagsakuten kan vi ge företag som har det tufft avgiftsfri rådgivning. Nu välkomnar vi även företag i vår grannkommun Knivsta att ta del av tjänsten, ju fler företag som kan få hjälp desto bättre. I dessa tider behöver vi samarbeta och hjälpas åt, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande i Uppsala kommun.

Företagsakuten är en del av Uppsala kommuns åtgärdsprogram för att stötta näringslivet under rådande omständigheter på grund av corona (covid-19). Tillsammans med Uppsala Innovation Centre (UIC) erbjuder kommunen hjälp till mindre företag, under en begränsad period, som på olika sätt behöver stöd att hantera pågående kris.

- I nuvarande situation är samverkan och gemensamma initiativ ännu viktigare än normalt. Att Knivstas företag tar sig igenom den svåra perioden är av högsta prioritet för oss och att det finns stöd att tillgå är en viktig förutsättning för det. Det är glädjande och viktigt att vi kan jobba över kommungränser för att säkra att fler företag kan få tillfällig hjälp via företagsakuten, säger Peter Evansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta kommun.

I Företagsakuten kan företag få upp till fem timmar kostnadsfri rådgivning och handledning från experter inom olika områden. Det kan exempelvis handla om att ta fram handlingsplaner för likviditet, kostnader, intäkter, personal, juridiskt stöd eller att ställa om affärsmodellen. Även vägledning i hur företagare kan ansöka om statliga stödåtgärder.

– Företagare ställs nu inför många utmaningar och beslut där jag hoppas att vi kan vara till hjälp med råd men också som bollplank. UIC:s affärscoacher och våra partners är viktiga resurser för råd till bolagen. Vi kommer att göra vårt bästa för att hjälpa till och stötta företagarna, säger Per Bengtsson, vd på UIC.

Rådgivningen sker på distans via webbmöten. En första kontakt sker via mejl, där Uppsala kommun har personal som direkt följer upp förfrågan. För att möta behovet av råd och stöd är mailen bemannad från åtta på morgonen till åtta på kvällen under vardagar.

Företagsakuten finns till för företag som:

• har eller riskerar att få ekonomiska problem,
  • har upp till 50 anställda, oavsett bransch
  • har säte och verksamhet i Uppsala kommuneller Knivsta kommun

Företagsakutens förslag är icke-bindande rekommendationer. Det är upp till respektive företag att själv fatta de beslut som anses lämpliga.

Första kontakt till Företagsakutenför företag i Uppsala och Knivsta kommun: naringsliv@uppsala.se eller naringsliv@knivsta.se som besvaras vardagar mellan 08.00 och 20.00.