Pressmeddelande

Fördubbling av skräp i Fyrisån

Sommarens mätningar av skräp i Fyrisån visade en fördubbling mot förra året. Fimpar och snus utgör hälften av skräpet, men det hamnar även mycket förpackningar från mat och godis i ån.

Kommunen placerar bland annat ut soptunnor längs ån för att förhindra att skräpet hamnar i vattnet.

Mellan vecka 27 och 37 i somras genomfördes en skräpmätning i Fyrisån. Mellan Islandsfallet och Nybron i centrala Uppsala plockades, räknades och kategoriserades då skräp för att ta reda på hur stort problemet är med nedskräpning och för att se vilka åtgärder som behövs. Mätningen genomfördes av Uppsala kommun i samarbete med Håll Sverige Rent och gjordes för andra året i rad.

Totalt hittades 9015 skräpartiklar under mätningsveckorna, att jämföra med 4115 vid förra årets mätning. Cigarettfimpen var det vanligaste skräpet med totalt 3598 fimpar, och tobaksrelaterade föremål (fimpar, cigarettförpackningar, portionssnus och snusdosor) utgör totalt 48 procent av det totala skräpet. Men det hittades också en mängd plast, till exempel frigolit, ballonger, leksaker, och inte minst – förpackningar från mat, snacks, godis och glass.

– Fyrisån sätter sin prägel på Uppsala och är en tillgång för alla oss som vistas i staden. Därför måste vi hjälpas åt att ta hand om årummet genom att inte skräpa ner. Men vi kommer också att titta på en utökning av åtgärder för att göra ån renare, säger Rickard Malmström (MP), ordförande för Gatu- och samhällsmiljönämnden.

Uppsala kommun samarbetar med Håll Sverige Rent för att förebygga nedskräpning, bland annat genom beteendeförändringar hos allmänheten. Dessutom pågår ett arbete för utveckling av olika typer av skräpfällor tillsammans med Uppsala Vatten och Länsstyrelsen.

–Den här mätningen berör det skräp som ligger ytligt eller är synligt. Nu behöver vi tänka ytterligare ett steg för att kunna rensa bort också det skräp som sjunkit. Men i grunden handlar det om att förändra attityden och synen på nedskräpning hos invånarna, säger Teresia Lindberg som är projektledare för kommunens projekt Minskad nedskräpning.

Mer om skräpmätningen

Skräpmätningen i Fyrisån görs som ett pilotprojekt för metoden i rinnande vatten. Det skräp som räknats är det som hittats på ytan från Nybron och ner till länsen vid Islandsbron, inklusive det som fastnat i länsen.