Erik Ojala ny chef för kommunala grundskolan

Utbildningsdirektör Susana Olsson Casas har utsett Erik Ojala till ny grundskolechef i Uppsala kommun. Ny avdelningschef för systemstöd blir Daniel Eskilson, utvecklingsstrateg för skolenheter på Statens institutionsstyrelse.

Erik Ojala

Erik Ojala kommer närmast från tjänsten som förskolechef i Uppsala kommun och har tidigare även varit gymnasiechef i kommunen.

– Jag tror att Eriks erfarenhet och egenskaper kommer väl tillpass inför de utmaningar skolan står inför. Det handlar bland annat om att stärka likvärdigheten i kommunens grundskolor, höja kunskapsresultaten för våra elever och satsa på arbetsmiljön, säger utbildningsdirektör Susana Olsson Casas.

En av landets största grundskolor

I Uppsala finns cirka 60 kommunala grundskolor med drygt 21 000 elever. Därmed har Uppsala kommun en av de största sammanhållna grundskoleförvaltningarna i hela Sverige.

– Jag ser fram emot utmaningen att leda Uppsala kommuns grundskolor. Från förskolan och gymnasiet tar jag med mig en god inblick i var grundskolans elever kommer ifrån och vad som väntar dem efteråt. Det perspektivet på utbildning hoppas jag kunna tillföra grundskolan, säger Erik Ojala.

Erik Ojala tillträder sin nya tjänst 1 oktober 2020. Han efterträder Ingela Hamlin som slutade i mars 2020. Under våren har Christina Stenhammar, chef för centrala elevhälsan, varit tillförordnad grundskolechef i kommunen. Rekrytering av ny förskolechef inleds omgående.

Ny chef för systemstöd

Utbildningsförvaltningen har även rekryterat Daniel Eskilson som ny avdelningschef för avdelningen systemstöd. Daniel kommer närmast från en tjänst som utvecklingsstrateg för de 22 skolenheterna inom Statens institutionsstyrelse (SIS). Han har lång erfarenhet inom skolan som gymnasielärare, rektor, biträdande utbildningsdirektör på AcadeMedia och vice vd och kvalitetschef på Vittraskolorna.

Daniel Eskilson

– Jag är glad över att få välkomna Daniel till Uppsala kommun. Han kommer att bli en viktig kraft i att utveckla vårt systematiska kvalitetsarbete, fortsätta det goda ledarskapet för systemstöd och fortsätta utveckla relationerna med fristående och kommunala huvudmän, säger Susana Olsson Casas.

Avdelningen för systemstöd har cirka 60 medarbetare och ansvarar bland annat för uppföljning och analys, tillsyn och myndighetsfrågor samt för antagning till förskola och skola. Daniel Eskilson tillträder 7 september och efterträder Annbritt Öqvist som går i pension.