Elin stannade kvar i Uppsala efter examen – fick jobb direkt

Många studenter väljer att lämna Uppsala efter studietiden. Men för de som väljer att bo kvar öppnar sig med stora möjligheter till jobb och boende. Elin Bergman är ekonom och valde att stanna kvar. Här berättar hon om kärleken till Uppsala, jakten på boende och hur hennes engagemang i en studentnation bidrog till att hon fick sitt första jobb efter examen.

Elin Bergman

”Jag har fått alla mina jobb tack vare mitt engagemang på studentnationen och Kuratorskonventet” Elin Bergman, ekonom

Elin kom till Uppsala 2010 för att studera till teolog. Hon tog en kandidatexamen, men insåg snart att teologi inte var rätt för henne. Men de varma känslorna för Uppsala var desamma.

– Jag valde Uppsala enbart för att mina vänner sa att den bästa teologiutbildningen fanns här, och jag som tjugoåring ifrågasatte inte det utan flyttade hit. Jag visste ingenting om staden eller studentlivet då, men det tog inte lång tid innan jag blev kär i tillvaron här. Uppsala är en stor stad i en liten stads format, och det gillar jag.

Hittade boende på flera sätt

Som de allra flesta studenter i Uppsala har Elin flyttat en hel del. Hon har hyrt en bostadsrätt, bott i en hyresrätt och i ett korridorsrum mitt i stan. Den första lägenheten hittade hon via annonser i tidningen. Korridorsrummet fick hon tack vare sitt engagemang i en studentnation, där aktiva medlemmar kan samla bostadspoäng.

– Det finns väldigt många möjligheter till att få en bostad via nationen om man engagerar sig. Alla nationer har bostäder och om man engagerar sig går det ganska fort att samla på sig poäng.

Elin rekommenderar att alla som funderar på att flytta till Uppsala ställer sig i bostadskö, vare sig flytten kommer ske inom en snar framtid eller på lång sikt. Även om det idag kostar pengar att behålla sin plats i kön varje år är det en väl värd investering, menar hon.

– Det är väldigt tråkigt att det kostar pengar nu, och det kan vara svårt att se poängen med att betala för en bostadskö när man fortfarande bor hemma hos föräldrarna, men det är verkligen värt det.

Engagemanget på nationen visade vägen

För att hitta vägen framåt efter sin teologiexamen läste Elin några strökurser och engagerade sig i Göteborgs nation och Kuratorskonventet, som är nationernas samarbetsorgan. På nationen har hon gjort allt från att arbeta i restaurangen, vara sånganförare, suttit i styrelsen samt varit andre kurator med helhetsansvar för nationens ekonomi. Hon var även ekonomiskt ansvarig i Kuratorskonventet. I rollen som andre kurator återupptäckte Elin sitt intresse för ekonomi, som hade legat i dvala sedan gymnasiet.

– Att hitta tillbaka till ekonomin gjorde att jag återvände till universitetet. Där läste jag ett ekonomprogram och tog en fil kand i handelsrätt. Idag jobbar jag som ekonom på ett läkemedelsföretag, och det var verkligen meriterande att kunna hänvisa till min tid som andre kurator under arbetsintervjuerna.

Bidrog dina erfarenheter från nationen och studentkåren till att du fick det jobb du har idag?

– Absolut. Jag fick det tack vare en kombination av mitt engagemang och tidigare arbetsmeriter – som jag hade fått tack vare nationen och konventet. Arbetsgivare blir intresserade när de hör att du varit aktiv i ett sammanhang som ställer så stora krav på att du är lösningsorienterad och flexibel. På nationen lär man sig bland annat att hantera olika sorters människor. Du får arbetslivserfarenhet, utvecklar en diplomatisk förmåga och lär dig göra bra saker med små resurser. Jag har också blivit mer ödmjuk och tar inte mig själv på lika stort allvar längre.

Fördelen med att söka jobb i Uppsala

Många som är färdiga med sin utbildning väljer att söka sig bort från Uppsala, ofta till Stockholm eller vidare ut i landet. Men det var aldrig ett alternativ för Elin. Hon ville veta vad Uppsala hade att erbjuda för den som är klar med sina studier och valde att enbart söka jobb där som ett första steg. Och det gick bra – Elin fick det tredje jobbet hon sökte.

– Det är många som säger att man ”måste” söka sig till Stockholm efter studietiden. Men jag var nyfiken på hur det skulle bli att stanna. Och jag hittar hela tiden nya sammanhang och möjligheter, så jag trivs och har ingen längtan härifrån. Arbetsmarknaden för ekonomer i Uppsala ser just nu ljus ut, och många Stockholmsbaserade företag har kontor på plats. Jag ser också en fördel i att vara kvar på Uppsalas arbetsmarknad eftersom konkurrensen antagligen inte är fullt lika tuff här som i exempelvis Stockholm

Även om Elin numera lämnat studietiden bakom sig har hon fortfarande en fot kvar i studentlivet. Varje vecka besöker hon Göteborgs nation och spelar frågesport med de vänner som fortfarande pluggar. Hon njuter av Uppsalas restaurangliv, strosar gärna runt i Stadsträdgården och bor i en lägenhet med perfekt pendlarläge nära stationen.

– Jag kommer att bli kvar här ett bra tag till. Uppsala har allt jag behöver för att leva och bo.

Elins 5 tips för dig som vill söka jobb som nyexaminerad

• Vässa ditt CV: skriv kortfattat om dina erfarenheter (både från arbetsliv och övriga meriter från förenings- och studentlivet), inkludera en professionell bild på dig själv - och glöm inte att skriva med dina kontaktuppgifter!
  • Anpassa ditt personliga brev efter varje jobb du söker. Det visar att du gjort din research om företaget du är intresserad av.
  • Häng inte upp dig på kriterierna i jobbannonser. Sök alla jobb du tycker verkar intressanta, även om de efterfrågar mer arbetslivserfarenhet än du har i dagsläget.
  • Skicka spontanansökningar till företag du vill jobba på även om de inte aktivt rekryterar. Det är alltid värt ett försök!
  • Var kreativ i din research av potentiella arbetsgivare – företag har oftast en stor variation på tjänster.