Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Dyrt för livsmedelsföretagare som inte registrerar sin verksamhet

Den 1 januari 2019 införs sanktionsavgifter för de som startar livsmedelsverksamhet utan att först registrera livsmedelsanläggningen. Storleken på sanktionsavgiften kan variera mellan 2 500 kronor och 75 000 kronor.

Syftet med skärpningen är enligt Livsmedelsverket att ge säkrare livsmedel för konsumenten och bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen.

Varje livsmedelsanläggning, där en livsmedelsföretagare bedriver verksamhet, ska vara registrerad. Även vid ägarbyte måste en ny anmälan göras. Detta gäller även om en och samma företagare byter organisationsnummer eller om restaurangen tas över av ett helt annat företag.

- Vårt mål är alltid att det ska vara lätt att göra rätt. Vi och livsmedelsbranschen får hjälpas åt med att nå ut med information till så många som möjligt. Företagare i Uppsala som är det minsta osäkra på vad som gäller är välkomna att höra av sig till oss på miljöförvaltningen så att det blir rätt, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen.

Införandet om sanktionsavgifter har beslutats av riksdag och regering. De nya reglerna gäller såväl för privata som för offentliga aktörer och börjar gälla 1 januari.

För grova överträdelser mot livsmedelslagstiftningen återinförs också fängelsestraff på upp till två år. Fängelse kan till exempel bli aktuellt om någon producerar, hanterar eller marknadsför livsmedel som kan utgöra en fara för människors liv eller hälsa.

Mer information om lagen och för registrering:

www.uppsala.se/livsmedel

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/livsmedelslag-2006804_sfs-2006-804

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/livsmedelsforordning-2006813_sfs-2006-813

För mer information

Tobias Johansson, avdelningschef livsmedelskontroll och tillstånd
Telefon: 076-100 75 08
E-post: tobias.johansson3@uppsala.se

Presskontakt:
Maria Hasselgren, presskommunikatör
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se