Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Digital omställning för att Uppsala ska nå målen

Kommunfullmäktige har antagit en ny policy för digital transformation som stakar ut riktningen för framtidens Uppsala.

- Uppsala ska ligga i framkant i den digitala utvecklingen för att underlätta Uppsalabors liv, förbättra kommunens service och bidra till att lösa samhällsutmaningar. Coronapandemin har med all önskvärd tydlighet visat hur viktigt det är med en digital infrastruktur. Genom denna policy tar vi ett helhetsgrepp och sätter en vision för arbetet med digitalisering, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den digitala utvecklingen pågår inom samhällets alla områden och påverkar hur vi bor, arbetar, studerar och konsumerar. För att möta behoven från invånare, näringsliv och besökare behöver Uppsala kommun utveckla nya arbetssätt. Kommunfullmäktige har därför fattat beslut om en ny policy för digital transformation, vilket handlar om verksamhetsförbättringar genom stöd av digital teknik.

- Den politiska visionen om att göra Uppsala till en av Europas mest digitala platser år 2050 är tydlig och ska förverkligas. Visionen i sig handlar inte om att tävla utan arbeta för att placera Uppsala i framkant vad gäller teknikinnovation, digitalisering, automatisering och AI (artificiell intelligens). Extra viktigt är att vår utveckling sker i samarbete med näringslivet i Uppsala, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd.

Så kommer policyn att användas

För att stimulera och påskynda den digitala transformationen har Uppsala kommun avsatt extra pengar under en 3-årsperiod och tagit fram en handlingsplan för de kommande fem åren. Policyn anger bland annat styrprinciper för en sammanhållen digital service. Genom att täcka alla verksamheter i kommunen skapar policyn förutsättningar för en kostnadseffektiv digital omställning med goda möjligheter till att utnyttja potentiella synergier. Tekniken har i sig inte något egenvärde då den endast är ett medel, däremot rymmer den en stor möjliggörande potential för att nå kommunens inriktningsmål.
Policyn ska verka styrande i planering, budget, uppföljning och i genomförande av kommunens verksamhet. Även i kommunens samverkan med externa parter. Den ersätter tidigare styrdokumentet Policy för IT-utveckling och digitalisering.

Läs Policy för digital transformation