Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Delar av Valsätraparken öppnar igen efter renovering

Det ska finnas trevliga parker, torg och inbjudande miljöer att umgås och vistas i där alla känner sig välkomna och trygga runtom i Uppsala. Valsätraparken är ett exempel – en mötesplats mellan villorna och flerbostadshusen i Gottsunda och Valsätra.

Lekutrustning i Valsätraparken

Valsätraparken är välanvänd med ett stort grönområde, pulkabacke och lekplatser. Parken och dess lekplatser har dock varit i stort behov av renovering länge och nu är den första delen av parken färdigrenoverad och öppnad. Det är framförallt i den östra delen av parken som mycket är klart. Där har vi skapat en lekplats, sandlådelek för mindre barn, samt en motorikbana för något äldre barn. Vi kommer även att plantera en rosenträdgård.

– Parken har blivit mycket öppnare och mer sammanhängande med färre buskage, vilket ökar sikten och tryggheten. Den har även fått nya trädsorter med en blandning av färger och blomstringsperioder vilket skapar en trädgårdskänsla. I slutet av 2020 kommer parken även att få ett konstverk av Klara Kristalova. Det är en samling av skulpturer på en kulle i nordvästra delen av parken, nära Billvägen, berättar Henrik Ljungman, landskapsarkitekt och projektledare på Uppsala kommun.

Många har varit med och utvecklat parken

Många fick vara med och tycka till om parkens utveckling innan arbetet drogs igång.

– I början av 2019 samlade vi i projektgruppen in synpunkter från allmänheten, både på plats i parken och via uppsala.se. Vi träffade olika intressegrupper och barn, elever och medarbetare på för- och grundskolor i närheten. Dessutom genomfördes en workshop med elevråd, lärare och rektor på Lilla Valsätraskolan. Även möten med Skolfastigheter AB ingick i förarbetet, förklarar Henrik.

Upprustningen av Valsätraparken 2019-2020 kommer att kosta runt 10,5 miljoner kronor. Boverket står för hälften av kostnaderna. Hela parken beräknas öppna våren 2020.

Läs mer om utvecklingen av Valsätraparken