Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Dags att anmäla sig till kommunens projekt Vintercyklisten

För fjärde året i rad får Uppsalaborna möjlighet att delta i kommunens satsning Vintercyklisten. I år görs en särskild satsning på Uppsalas studenter. Utvärderingen av tidigare års deltagare visar att många fortsätter vintercykla efter att kampanjen är slut. Anmälningstiden sträcker sig fram till 31 oktober.

För att delta ska man ha fyllt 18 år, bo i Uppsala och vilja cykla på vintern. Deltagarna ska cykla minst tre kilometer, tre gånger i veckan från 1 december till 31 mars. Resorna registreras via en app eller dator, deltagarna ska också svara på två enkäter.

Eftersom det är viktigt att de som cyklar om vintern har rätt utrustning får de som deltar vinterutrustning till både sig själva och till sin cykel

  • dubbdäck (inklusive montering, avmontering och montering till nästa vintersäsong)
  • cykelhjälmspåse
  • reflexväst
  • fodrat sadelskydd
  • cykellysen (fram- och baklyktor)
  • benreflexer.

Tidigare uppskattningar visar att fler än hälften av de som vanligen cyklar, låter cykeln stå oanvänd på vintern, medan närmare 90 procent av dem som varit med i Vintercyklisten fortsätter att cykla även kommande säsonger, då de fått tillgång till bra utrustning och fått möjlighet att upptäcka hur väl vinterväghållningen fungerar.

– Majoriteten av dem som tidigare har sökt är studenter och därför har vi i år valt att göra en särskild satsning på dem. Många studenter cyklar redan idag, men vi hoppas att den här satsningen ska få fler av dem att cykla ännu säkrare, vilket alla trafikanter vinner på i slutändan,, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Övriga platser står arbetsgivare för. Energikontoret Mälardalen, NCC, Uppsala kommun, Region Uppsala, Uppsala universitet och Vattenfall AB erbjuder dessa platser till sina medarbetare.

Mer information: www.uppsala.se/vintercyklisten

För mer information

Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Telefon: 070-420 05 60
E-post: johan.lundqvist@uppsala.se

Teresa Uggla Kerrou, projektledare
Telefon: 018-727 18 37
E-post: teresa.uggla.kerrou@uppsala.se

Presskontakt:

Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27