Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Bibliotek Uppsala startar specialtjänst för att minska smittspridning

Tjänsten är tillfällig och erbjuds med anledning av coronapandemin. Den vänder sig endast till personer i riskgruppen.

Dam läser bok.

– Vi kan nu erbjuda bokkassar för avhämtning på biblioteken för personer som är äldre än 70 år. Vi vill underlätta för de som drabbas särskilt hårt av coronapandemin. Från bibliotekets sida är det viktigt att bidra med det vi kan under en utmanande tid, och att öka tillgången till litteratur för den här gruppen är något vi kan göra på olika sätt – från bokkassar till e-bokslån, säger Sara Bengtsson, biträdande bibliotekschef för Bibliotek Uppsala

Bibliotek Uppsala bidrar på det här sättet till minskad smittspridning och även till ökad tillgång till litteratur och läsning.

Kassen med böcker, filmer och tidningar kan beställas via telefon och hämtas utanför biblioteket eller inne på biblioteket. Det går även bra att ta hjälp av ett ombud om man inte kan komma själv.

Lånetiden är 12 veckor

Lånetiden är 12 veckor och för böcker med kö är lånetiden 2 veckor. Det är låntagaren själv som ansvarar för att lämna tillbaka bokkassen.

För att kunna låna en kasse behöver låntagaren ett bibliotekskort hos Bibliotek Uppsala. Om låntagaren inte redan har ett så går det bra att skicka ett ombud som då har både låntagarens legitimation och egen legitimation med för att teckna ett bibliotekskort.

Läs mer om specialservicen under coronapandemin här.

Boken kommer

Bibliotek Uppsala fortsätter även att erbjuda tjänsten Boken kommer, som vänder sig till den som på grund av hög ålder, långvarig sjukdom, rörelsehinder eller funktionsnedsättning inte på egen hand kan besöka ett bibliotek, och som är i behov av återkommande service på lång sikt.

Många digitala tjänster

Uppsalabor som tillhör riskgruppen för coronavirus kan också läsa e-böcker och tidningar, titta på film eller lyssna på e-ljudböcker med hjälp av Bibliotek Uppsalas digitala tjänster som till exempel appen Biblio, filmtjänsten Cineasterna eller Pressreader. Många har också upptäck de digitala författarsamtalen och boktipsen på bibliotekuppsala.se .

Strömma kultur

Allt fler äldre invånare i Uppsala kommun strömmar Uppsala kommuns kulturliv hemma. Konserter, teaterföreställningar eller konstvisningar kan nu upplevas digitalt på Låt kulturen strömma.

https://bibliotekuppsala.se/sv/web/arena/anvand-biblioteket-hemifran