Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Bibliotek Uppsala-podden lanseras för en skärmtrött publik

Bibliotek Uppsala-podden är här. Som en direkt konsekvens av covidpandemin har många av bibliotekets programpunkter inför publik ställts in. Biblioteken strömmar i stället en stor del av sitt utbud sedan i mars. Nu kompletterar de med en podd, för alla som hellre lyssnar än sitter vid en skärm.

Man med skarp blick in i linsen
I första avsnittet av podden samtalar försvarsadvokaten Sargon De Basso med Leonidas Aretakis Terne, journalist på Dagens Nyheter.

Både besökare och medverkande på författarsamtal och seminarium tvekar inför att ta sig till biblioteken under pandemin. Nu kommer därför Bibliotek Uppsala-podden, som ett komplement till att biblioteken strömmar sitt utbud i år.

– Kan inte publiken komma till biblioteken får vi komma till dem. Det är fortfarande många som uppskattar att kunna strömma kulturen, men nu märker vi på biblioteken av en viss skärmtrötthet. Därför testar vi poddformatet, säger Madeleine Banks, producent på vuxenavdelningen på Stadsbiblioteket.

Det är Madeleine Banks och hennes kollegor Helena Pennlöv Smedberg och Iris Ash som bokar författarna och moderatorerna. I podcasten presenterar de spännande samtal kring aktuell litteratur, samhällsdebatt och samtiden.

– I podden har vi nya deltagare och nya samtalsämnen varje gång.

Ett varierat innehåll lockar olika målgrupper, precis som på bibliotekens vanliga publika samtal.

– Vår bredd är vår styrka.

Första avsnittet handlar om att försvara mördare

Det första avsnittet handlar om hur det är att företräda grovt kriminella och människor som har mördat. Försvarsadvokaten Sargon De Basso, författare till boken Till mitt försvar, samtalar med Leonidas Aretakis Terne, journalist på Dagens Nyheter. De tar upp om vi verkligen har för låga straff i Sverige och hur vi ska göra för att lösa gängkriminaliteten.

– Om vi får många lyssnare och snurr på det här blir podden ett bra komplement till att komma hit, även när pandemin är över. I Uppsala finns en stor nyfiken och intresserad publik. Det är roligt, men det gör tyvärr att vissa måste vända i dörren för att vi har för små lokaler.

Madeleine Banks för ingen statistik, men hon ser att de har färre digitala tittare nu än i våras när de första författarsamtalen strömmades. Hon tror att det beror på en stor konkurrens. Bibliotek i andra kommuner och Biblioteksmässan har redan sänt program med samma författare. Det gör dem sökbara.

Hon tycker att det är kul att ställa om i stället för att ställa in 2020. Men nya format kräver ny kunskap.

– Vi har fortfarande mycket att lära för att det ska bli riktigt proffsigt med en digital sändning. Andra gör det redan så bra, med stora produktionsbolag bakom sig. Vi ska därför inte slentriansända allt. En podd kräver lite mindre teknisk kunskap av oss och kostar mindre att producera. Dessutom är det enklare för en del att lyssna än att sitta vid en skärm. Genom podden kan våra program fortsätta att nå Uppsalaborna.

Lyssna på det första avsnittet av Bibliotek Uppsala-podden på bibliotekuppsala.se/web/arena/podcast och där poddar finns.

Du kan även läsa textversionen av podden på bibliotekuppsala.se/web/arena/textversion-av-till-mitt-forsvar