Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Bibliotek Uppsala levererar bokkassar hem

Uppsala kommun erbjuder nu alla som är 70 år och äldre att få en kasse med böcker och andra medier hemlevererad. Uppsala är först med erbjudandet av de större kommunerna i landet.

Kvinna läser.

– Biblioteken är viktiga – och självklart ska de som befinner sig i riskgrupper och håller sig hemma kunna fortsätta att läsa. Med den här utvidgade ”Boken kommer” möter vi ett behov från många 70-plussare i karantän, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

Det är personer som är 70 år och äldre som från och med måndag 25 maj har möjlighet att beställa en kasse med böcker eller andra medier för hemleverans, eftersom de är i riskgruppen för coronavirus. Bokkassen är ett samarbete mellan Bibliotek Uppsala och Gemensam service.

– Jag vet att det är tufft för många äldre Uppsalabor att behöva begränsa sitt sociala liv och leva i ovisshet kring när man kan återgå till en normal vardag. Förhoppningsvis kan bra böcker få tiden att gå lite snabbare och göra det lite lättare att fortsätta stanna hemma tills det här är över, säger Caroline Hoffstedt (S), äldrenämndens ordförande.

Hur fungerar tjänsten?

• Du som beställer bokkassen behöver ha ett bibliotekskort hos Bibliotek Uppsala för att kunna låna en kasse. Om du inte har ett redan måste ett ombud ha med sig din legitimation och sin egen legitimation för att kunna göra ett kort.
  • Beställningen sker via telefon. Det går att beställa alla vardagar mellan 9 och 12.
  • Bokkassen lämnas sedan vid ytterdörren.
  • Lånetiden är tolv veckor, men för böcker och andra medier med kö är lånetiden två veckor.
  • Du som är låntagare ansvarar själv för att det som du lånat lämnas tillbaka.
  • Erbjudandet gäller en gång per hushåll och under en begränsad period, preliminärt till 15 juni.

Bibliotek Uppsala fortsätter även att erbjuda tjänsten Boken kommer. Den vänder sig till den som på grund av hög ålder, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning inte på egen hand kan besöka ett bibliotek och som är i behov av återkommande service på lång sikt.

Många digitala tjänster

Uppsalabor som tillhör riskgruppen för coronavirus kan också läsa e-böcker och tidningar, titta på film eller lyssna på e-ljudböcker med hjälp av Bibliotek Uppsalas digitala tjänster som till exempel appen Biblio, filmtjänsten Cineasterna eller Pressreader.

Många har redan upptäckt de digitala författarsamtalen och boktipsen på bibliotekuppsala.se  eller på Låt kulturen strömma där du även kan uppleva konserter, teaterföreställningar och konstvisningar.