Bibehållna stöd till organisationer och kulturutövare

Kulturnämnden fattade på måndagen 6 april beslut som underlättar för organisationer och kulturutövare att ställa om sin verksamhet med anledning av covid-19.

Publik framför en scen

Det innebär att alla kontrakterade kulturskapare och uppdragstagare kommer att ersättas enligt ingångna kontrakt och överenskommelser.

Beslut om stöd från kulturnämnden omprövas inte trots verksamhetsförändringar på grund av covid-19. Ingen kulturskapare, organisation, uppdragstagare eller arrangör ska bli lidande.

– Corona-pandemin drabbar våra ideella föreningar, professionella kulturskapare och programarrangörer hårt. Det är viktigt att kommunen nu stöttar Uppsalas fantastiska kulturliv. Vi vill att alla kulturaktörer ska finnas kvar på andra sidan pandemin, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

Många aktiviteter, föreställningar och evenemang kommer att kunna genomföras på annat sätt än planerat, antingen vid ett senare tillfälle eller med hjälp av digitala verktyg. Om beviljat stöd inte kan användas fullt ut under 2020 får överskottet överföras till 2021 års verksamhet.

I de fall verksamheter, aktiviteter, föreställningar och evenemang måste ställas in betalas arvoden ut och alla kostnader som inte går att undvika kommer att täckas av nämndens redan beviljade stöd. Detta med hänvisning till att spridningen av covid-19 är en extraordinär händelse.

– Vi ber alla som fått stöd från kulturnämnden att kontakta kulturförvaltningens handläggare. De kan ge råd i frågor som rör beviljat stöd. Kulturförvaltningen kommer att ersätta alla kontrakterade kulturskapare och uppdragstagare enligt tidigare överenskommelser. Detta oavsett om verksamheten måste förändras, senareläggas, eller i vissa fall till och med ställas in, säger Sten Bernhardsson, Uppsala kommuns kulturdirektör.

Information om coronaviruset - covid-19