Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala bästa cykelstaden 2020

För tredje året i rad är Uppsala Sveriges bästa cykelstad. Det stod klart då Cykelfrämjandet idag presenterade Kommunvelometern, en undersökning som mäter hur cykelvänliga Sveriges kommuner är.

Cyklister på Hamnspången.
Cyklister över Hamnspången: en av Uppsala kommuns investeringar för ökat cyklande.

Kommunvelometern är Cykelfrämjandets nationella granskning av kommuners arbete med cykelfrågor. Årets resultat visar att Uppsala får fortsatt höga poäng och vinner för tredje året i rad.

– Det är fantastiskt uppmuntrande att våra cykelsatsningar uppmärksammas. Vi hoppas att Uppsalaborna märker av att vi kontinuerligt försöker förbättra kvaliteten på cykelnätet genom nybyggnationer, upprustningar och driftinsatser för ökad säkerhet året om, säger Daniel Fritz, trafikplanerare på Uppsala kommun.

Cykelfrämjandets motivering lyder: Uppsala kommun deltar för nionde gången i Kommunvelometern och har de senaste två åren tagit förstaplatsen i rankingen. Även i år behåller Uppsala förstaplatsen med 82 poäng av 90 möjliga!

– Uppsala fortsätter att gå i bräschen för satsningar som underlättar för människor att välja cykeln före andra transportmedel. Det är oerhört glädjande att vi fortfarande ligger i topp trots att konkurrensen hårdnat. Något som är glädjande i sig, då ökat cyklande är en väg mot ökad hållbarhet, säger Rickard Malmström (MP), ordförande för Gatu- och samhällsmiljönämnden.